kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bekir Sıtkı Baysoy

Baysoy: Yatırımcı Suriye'deki imkanı Şanlıurfa'da bulabilmeli

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Baysoy, İstanbul'a göçü önlemek için radikal önlemler yerine bölgede yatırıma yönelik radikal teşvikler düşünülmesini istedi...
ŞANLIURFA'DA sınırlı bir sanayi yatırımı bulunuyor. Özel sektör yatırımlarının yeni yeni gelişmeye başladığı gözleniyor. Sınır ticareti yok gibi. Kentin ihracat toplamı 21 milyon dolar. OSB'de resmi rakamlara göre 3 bin 200 kişinin çalıştığı 171 tesis faaliyet gösteriyor. Önemli bir rakam da kayıtdışı istihdam var. 1'inci OSB'de yer kalmayınca, ikincisinin hazırlıklarına başlandı. AB'den sağlanacak hibeyle Avrupa standartlarında altyapıya sahip bir OSB gerçekleştirilecek. Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Vekili Bekir Sıtkı Baysoy, yatırımda en büyük sorunun teşvik konusu olduğunu ifade ederek, "Aydın ve Osmaniye ile aynı kriterdeyiz. Düzce ile aramızdaki oran 252'ye 1, yani Düzce'ye 252 yatırım yapılıyorsa bize 1. Siz olsanız Düzce'ye mi Urfa'ya mı yatırım yaparsınız" diyor. Bazı yatırımcıların Suriye'ye tekstil, pompa gibi yatırımlar yaptığını ya da yatırım planladığını aktaran Baysoy, "Yatırımcımız, Suriye'de bulduğu olanakları Şanlıurfa'da da bulması lazım. Büyükşehirlere göç radikal tedbirlerle sınırlanmak isteniyor. İstanbul'a göçü önlemek için radikal tedbirler yerine, bu bölgede yatırım için radikal teşvikler düşünülsün" dedi. Baysoy, ihracatçı birliklerinin şubesinin yeniden açılması gerektiğini de söyledi.

AKÇAKALE KAPISI AÇILSIN
Bekir Sıtkı Baysoy, Suriye'ye açılan Akçakale sınır kapısının tamamlandığı halde 2004 yılından bu yana açılmadığından yakınıyor. Mayınlı bölgenin temizlenmesi ve yolun yapılmasının ardından kısa sürede gümrük kapısının açılmasını beklediklerini bildiren Baysoy, 'Akçakale Ortadoğu'ya açılan kapımız olacak. İhracatımız artar" dedi. Baysoy'un bir talebi de, GAP bölgesinde sulanabilir arazilerin sulamaya açılması uygulamasının tamamlanması. 9 ili kapsayan projeyle 4 milyon kişiye iş sağlayacağının belirtildiğini anımsatan Baysoy, "GAP bölgesinin sulanmasında henüz yüzde 15-16 gerçekleşme var. 32 milyar dolarlık projenin 16 milyar dolarlık kısmı yapıldı. Ayrılan ödenekler bu şekilde devam ederse tamamlanması 30-40 yıl sürer" dedi.