kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dr. Hüseyin Zengin Dr. Nilay Ünal Dr. Nigar Tatar Dr. Sinan Aktaº

Şanlıurfa şap aşısı üretiminde Avrupa'nın en büyüğü olacak

ŞAH TANYERİ
Şanlıurfa'da iki girişimci aile ve idealist doktorların işbirliğiyle Avrupa'nın en büyük şap aşısı üretim tesisi kuruluyor. Ankara ve İstanbul'dan virüs ve bakteri uzmanları, emekli olup tesisin kuruluşunda görev aldı..
Ulusal beslenme ve kalkınmamızda kritik değere sahip hayvancılıkta, hastalıklara karşı yerli aşı üretiminin önemi tartışılmaz. Bu alandaki sınırlı üretimde özel sektörün en büyük yatırımı Şanlıurfa'da yükseliyor. Dollvet Veteriner Aşı Biyolojik Madde Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanlı şirketin adı, ilk klonlanan hayvan Dolly'nin ilk 4 harfi ile veterinerin ilk 3 harfinden oluşuyor. Şanlıurfalı Göncü ve Ertekin aileleri tarafından 2003 yılında kuruldu. Yurtdışında eğitim gören, yıllarca devlette aşı üreten uzmanlar, tesiste görev almak için emekli olup ekip olarak Şanlıurfa'ya geldi. Dr. Hüseyin Zengin yönetimindeki ekipte, koyun keçi vebası aşısınının üretimini Türkiye'de ilk yapan virus uzmanı Dr. Nigar Tatar, Ankara'da Şap Enstitüsü'nde çalışırken hücre bankasını kuranlardan virolog Dr. Nilay Ünal, aynı enstitüde Müdür Yardımcılığı yapan virus uzmanı Dr. Sinan Aktaş ve İstanbul/Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nden gelen bakteriyoloji uzmanı Dr. Turan Baş bulunuyor. Projeye, Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı'ndan Yardımcı Doçent Dr. Mehtap Gül Aktaş da destek veriyor.

9 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
54 bin metrekarelik alanda 9 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesiste, bakteriyal (20 milyon doz), viral (20 milyon doz), parazital (200-300 bin doz) aşı üretilecek. İlk etapta aşı, antiserum ve antijen üretimi yapacak laboratuvarlarını devreye alan Dollvet, ürün yelpazesi ve kapasitesi bakımından dünyanın sayılı enstitülerinden biri olmaya aday gösteriliyor. Her türlü hayvansal aşıyı üretebilecek altyapıya sahip olacak tesiste, mera hastalığı, çiçek hastalığı, veba hastalığı, kene bulaşan bir hastalık ile küflenmelerden dolayı zehirlenmelere karşı etkili olacak 6 aşı için üretim izni alındı. Aşılar, kontrolden geçtikten sonra piyasaya çıkacak. Dollvet Genel Müdürü Dr. Hüseyin Zengin, üretimin yüzde 80'ini ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.