kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İMKANLAR KISITLANIYOR Derviş, "En liberal piyasalar olan zengin ülkelerde öyle bir tedbirler alıyor ki, onlar kalkınmakta olan bütün ülkelerin imkanlarını kısıtlıyor" dedi.

G-8, az gelişmiş ülkelere verdiği sözleri tutmuyor

Ceren AKDAĞ - HABER MERKEZİ
UNDP Başkanı Kemal Derviş, "En az gelişmiş ülkelere verilen sözler tutulmuyor" diyerek, zengin ülkelerin göç politikalarını da eleştirdi..
Birleşmiş Milletler'in (BM) her yıl düzenlediği 'Küreselleşmenin En Az Gelişmiş Ülkeler Yararına İşletilmesi'nde evsahipliğini Türkiye yaptı. En az gelişmiş ülkelere (EAGÜ) nasıl yardım edileceğinin 2 gün boyunca görüşüleceği toplantıda son sözü alan UNDP Başkanı Kemal Derviş zengin ülkelere yüklendi. "Verilen sözler tutulmuyor" diyen Derviş, en az gelişmiş ülkelerin durumunun kötüye gittiğini vurguladı.

50 ÜLKE KATILDI
Çoğunluğu Afrika'dan katılan en az gelişmiş 50 ülkenin katıldığı, küreselleşmeden nasıl yararlanacağının tartışıldığı konferansta en dikkat çekici konuşmayı Tanzanya Eski Cumhurbaşkanı William Benjamin Mkapa yaptı. EAG ülkelerinin küreselleşmenin eziyetini çektiğini söyleyen Mkapa, "Küreselleşme gelişen ülkelere yarıyor. Düzen bozukluğuna yol açıyor. Hakaret etmek istemiyorum ama küreselleşme sürecinde etkin olanlar, 2. Dünya Savaşı'ndan zaferle çıkanlardır" dedi. Kuzeydeki kalkınmış ülkelerin küreselleşmeyi kendileri ve şirketlerinin menfaatine kullandığını söyleyen Mkapa, zaman geçtikçe söz verilen vaatlerin yerine getirilmediğini vurguladı. "Küreselleşmenin eziyetini biz çekiyoruz" deyince Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş'ten destek gördü.

ZENGİNLER SUÇLU
Kemal Derviş, "G-8 gibi ülkeler dahil birçok uluslararası toplantıda sözler veriliyor ama yerine getirilmiyor" dedi. OECD'nin raporları başta olmak üzere tüm uluslararası göstergelerde de EAGÜ'lere yardımların azaldığına dikkat çekildiğini anlatan Derviş, "2007 için de yardımların da azalacağı öngörülüyor. Mesajlar, sözler var yerine getilmiyor. Bu ülkeler için çabalarımızı en az iki katına çıkarmalıyız" dedi. "Göç politikaları, zengin ülkelerin menfaatine bakılarak hazırlanıyor" diye konuşan Derviş, iklim değişikliliklerinde de zenginlerin gazlarını yol açtığını ifade etti.