kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tarım Bakanı son noktayı koydu: Fındık fiyatı 5.15 YTL

OKAN MÜDERRİSOĞLU
22 Temmuz seçimleri fındık üreticilerinin elini güçlendirdi. Geçen yıl eylül ortasına kadar fiyat bekleyen üretici bu yıl vaat listelerinde başı çekti Dünkü Bakanlar Kurulu'nda fındık gündeme geldi. Tarım Bakanı Mehdi Eker gece geç saatlerde Başbakan ile son görüşmenin ardından fiyatı açıkladı: 5.15 YTL ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tarım Bakanı son noktayı koydu: Fındık fiyatı 5.15 YTL
Geçen sene temmuz ayında Ordu'da düzenlenen protesto mitingi ile Türkiye'nin gündemine oturan fındık üreticileri bu sene siyasilerin 'oy' potansiyeline dönüştü. Genç Parti lideri Cem Uzan ve DP Lideri Mehmet Ağır fındığın kilosuna 8 YTL vereceklerini açıklarken, geçen yıl küstürdüğü fındık üreticisini bu yıl kazanmak isteyen Hükümet dün 5 saat süren Bakanlar Kurulu'nda fındık konusunu gündemine aldı. Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener fiyat konusunda açıklamayı Tarım Bakanı Mehdi Eker'in yapacağını söyledi.

TEK FİYAT UYGULANACAK

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Karadeniz'de üreticilerin merakla beklediği fındığın fiyatı yeni sezonda 5.15 YTL olarak açıkladı. Dün Bakanlar Kurulu sadece fiyatı değil, fındık rekolte tahminini, fiyat seçeneklerini ve alım yöntemlerini görüştü. Bu yıl TMO ve Fiskobirlik ayrı ayrı fiyatlardan fındık almayacak. Tek fiyat uygulanacak. İki kurum mali yönden işbirliği yaparak üreticiyi mağdur etmeyecek.

EKER AÇIKLADI
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Abdüllatif Şener, Bakanlar Kurulu sonrası bilgi verirken "Karadeniz Bölgesi'nin temel ve en fazla üretilen ürünlerinden biri fındık. Rekolte tahminini, uluslar arası piyasalardaki gelişmeleri, üreticinin taleplerini ve sezon içinde alınması gereken önlemleri görüştük. TMO geçen yılki tecrübesi ile etkin bir şekilde alıma girecek. Aylara göre fiyatlar farklılık gösterebilecek" dedi. Abdüllatif Şener, "Fiyat belli olmadı mı?" sorusuna ise "Ben biliyorum ama açıklayamam. Açıklamayı Tarım Bakanı yapacak" yanıtını verdi. Gece geç saatlerde beklenen açıklama Tarım Bakanı Mehdi Eker'den geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan ile son görüşmenin ardından Tarım Bakanı noktayı koydu ve fındığın bu yılki taban fiyatının 5.15 YTL olacağını duyurdu.