kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Elde patlayan soda şişesi vakaları artıyor. Herkes başka bir neden öne sürüyor. Bazı üreticiler şişeleri, bazıları tüketiciyi hatalı bulurken, yaygın görüş, kazaları yüksek oranda karbondioksit basılmasına bağlıyor..
Adapazarı'ndaki büfeci Tuncay Sarı, buzdolabına yerleştirmeye çalıştığı soda şişesinin elinde patlaması nedeniyle görme kaybına uğradı. Sakarya'da iki çocuk annesi F.U, elinde soda şişesinin patlamasıyla bir gözünü yitirdi. Soda şişelerinin patlaması nedeniyle Mersin'den Dilek Tülü, Manisa'dan Murat Kaygaş ile İstanbul'dan Ceylan Bayram, Osman Yılmaz ve Rıdvan Özkan gözlerinden yaralanmıştı. Bunlar, son yıllarda soda şişesi mağdurlarına ilişkin Anadolu Ajansı'ndan geçen pek çok haberden sadece birkaçı. Yaşanan soda kazalarının ise kimbilir yüzde kaçı? Sodalara ne oluyor? Ya da şişelerde mi bir sorun var? Havalar ısındığı için mi daha çok soda patlaması yaşanıyor? Tüm bunlara cevap alabilmek için soda üreticileri ve şişe üreticisi Şişecam'ın yetkilileriyle konuştuk. Hepsi dertliydi, ancak hiçbiri kesin bir neden söyleyemedi. Sırma Soda'nın üreticisi Grup Soda ve Meşrubat Yönetim Kurulu Başkanı Davut Dişli, sorunun depozitosuz şişelerin daha ince camla üretilmesinden olduğunu belirterek, "Şişeleri kalınlaştırsınlar, maliyet artışı satışa yansıtılmaz" derken, bugüne kadar 4 dava kaybettiğini ve suçlu olmayı hak etmediğini söyledi. Öte yandan, Şişecam Yurtiçi Şişe Müdürü Levent Sungur ise şişede kullanılan camın kalınlığının patlamaya etkisi olmayacağını belirterek, "Dolum yapan firmaların basıncı kontrol etmesi gerek" dedi.

GAZI YÜKSEK ORANLI SEVİLİYOR
Gıdasa İçecek Genel Müdürü Adnan Erem ise farklı bir unsura dikkat çekti. Erem, Türk tüketicisinin maden suyunu yüksek gaz oranıyla içmeyi sevdiğini belirterek, yurt dışında 1 litreye maksimum 7 gram gaz basılırken, Türkiye'de bunun 10 gramın üzerine çıkabildiğine dikkat çekti. Konunun tüm taraflarıyla konuştuğumuzda herkesin ortak söylediği bir şey de vardı: Tüketiciler şişeyi yan yatırmasın, poşetin içinde hareket ettirmesin, dolapta buzluğa koymasın.