kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'TELEVİZYONDA TARTIŞALIM' Kırıkkale ve Kırşehir'de konuşan Baykal, Erdoğan'ı TV'de tartışmaya çağırarak "Olup bitenleri karşılıklı konuşalım" dedi.

Erdoğan'a jet yanıt: Öyle uzlaşma olmaz

Uğur BECERİKLİ-Şenol ATEŞ /ANKARA
Baykal, Başbakan Erdoğan'ın "Seçim sonrası cumhurbaşkanı için uzlaşma ararım, elimde liste ile tura çıkarım" açıklamasını samimi bulmadı. Baykal, "Liste ile uzlaşma olmaz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Erdoğan'a jet yanıt: Öyle uzlaşma olmaz
Başbakan Tayip Erdoğan'ın seçim sonrası cumhurbaşkanlığı seçimleri için "Yeni cumhurbaşkanı için uzlaşma ararım. Elimde liste, aday isimleri ile tura çıkarım" açıklaması muhalefeti tatmin etmedi. CHP lideri Deniz Baykal, "uzlaşma böyle olmaz" derken, MHP açıklamayı "samimi" bulmadığını söyledi. DP lideri Mehmet Ağar ise açıklamayı "erken" ancak "olumlu" bulduğunu belirtti. Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili son çıkışını SABAH'a değerlendirdi. Uzlaşmanın tarifini "Kimse kimseye listeyle gitmeyecek, herkes birlikte oturup belirleyecek" diye yapan Baykal, şöyle devam etti: "Ortak bir isim üzerinde konsensus sağlanmalı. Uzlaşma budur. 'Üç seçenek verdim birisini belirle' demek uzlaşma değildir. Uzlaşma, seçenekli tercih imkanı vermek değildir. Oturup ciddi sıfırdan ismi birlikte aramaktır. Liste ile uzlaşma olmaz." Baykal, kendilerinin son gelişmeleri yaşamadan çok önce 'uzlaşma' çağrısı yaptıklarını ve Erdoğan'ın bunları reddettiğini hatırlatarak, "Bunların yeniden konuşulacağı zaman gelecek. Başbakanın bu açıklamasına bakıp 'ne kadar güzel' diye sevinç çığlıkları atma durumunda değiliz" dedi.

AĞAR OLUMLU BULDU
Mehmet Ağar ise, "Bu açıklamalar biraz erken. Çünkü sandıktan çıkacak olan iktidar Demokrat Parti iktidarıdır. Başbakan doğmamış çocuğa don biçiyor" dedi. Buna rağmen AKP'de bir kriz arayışı olmamasını olumlu değerlendirdiğini belirten Ağar şunları söyledi: "Başbakanın kriz arayışından vazgeçmesi memnuniyet verici. Bizim için önemli olan milletin hakem olduğu gücün muhafazasıdır. Demokrasinin temelinde de uzlaşma vardır. Erdoğan'ın sonunda uzlaşmanın faydasını görmesi memnuniyet verici. Yeni Meclis seçildikten sonra uzlaşma aranır ve seçilir."

MHP: İNANDIRICI DEĞİL
Erdoğan'ın açıklamaları MHP'de ise inandırıcı bulunmadı. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini bilerek ve isteyerek mahkemelik hale getirdiğini belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, kendilerinin ve halkın Erdoğan'a inanmasının mümkün olmadığını belirtti. Şandır, şöyle devam etti: "AKP ve Sayın Erdoğan, oynadığı oyunla kendini mağdur gibi gösterirken, askeri, anamuhalefeti, Anayasa Mahkemesi'ni, diğer muhalefet partilerini, millete karşı gibi göstermeyi başardı. Şimdi Anadolu'yu dolaşıp mağduriyet edebiyatı yapıyor. Tabii ki yeni Cumhurbaşkanı'nı yeni TBMM seçecektir ve MHP'nin Meclis çoğunluğunda krizsiz bir biçimde, herkesin üzerinde uzlaştığı bir cumhurbaşkanı seçilecektir." Erdoğan'ın, sözleri AKP'de de yankı buldu. Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, "Uzlaşma derken fazla taviz verilmemeli" dedi, Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır ise "Son dakikada dayatma yapılmamalı" uyarısında bulundu. AKP'nin yeni yüzü Mersin milletvekili adayı Prof: Dr. Zafer Üskül ise şunları söyledi: "Meclis'te bir uzlaşma olur ve cumhurbaşkanı seçilir. Başbakan da böyle düşünüyor. Seçim öncesi de böyle bir açıklama doğru ve yararlı bir açıklamadır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde kaos çıkmaz."