kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AIS nedir, neye yarayacak?

İLİŞKİLİ HABERLER
AIS nedir, neye yarayacak?
* Otomatik Tanıma Sistemi AIS, gemilere yerleştirilen çiplerin radyo frekansları, baz istasyonlarından takip edilecek. Elektronik harita sistemiyle deniz taşıtının her hareketi izlenebilecek.

* Gemilerin, önceden belirttiği rotanın dışına çıkıp çıkmadığı, yükünün ağırlığının tespiti gibi bilgiler gerçek zamanlı takibe alınacak. Böylece hızıyla yükün orantısı tespit edilerek insan kaçakçıları yakalanabilecek. Aynı zamanda yükün ağırlığıyla orantılı kaçakçılık tespiti yapılacak.

* 2008 yılının sonuna kadar B tipi (300 gros ton altı deniz taşıtları. Balıkçı, turizm gemisi gibi) deniz taşıtlarınına yerleştirilecek olan AIS çipleriyle, kaçak balıkçılık ve deniz kazaları önlenecek.

* ÖTV'siz yakıtlarda usulsüz hareket eden deniz taşıtlarının, kaçak aldıkları yakıtlar tespit edilebilecek.

* Kimyasal, nükleer, tıbbi atık gibi tehlikeli yük taşıyan gemilerin sahilden kontrol edilerek, güvenlik sağlanacak. Açık denizde kimyasal atık bırakanlar yakalanabilecek.

* Alınan sinyaller Denizcilik Müsteşarlığı haricinde Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na iletilerek emniyet sağlanacak. Müdahale gerektiren olaylar eş zamanlı takip edilecek.