kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yüzde 5 aylık faizli hesap destek mi köstek mi?

YAVUZ BARLAS
Bankaların kredili mevduat hesaplarının aylık faizleri % 3.5 ile % 5'ler arasında değişiyor. Bu faizle 1000 YTL'yi 1 ay kredili olarak bankadan ödünç alsanız 45 YTL faiz ödersiniz!..
Bankadaki hesabınızda para kalmadığında, anlık nakit ihtiyaçlarınız yada fatura ödemeleriniz için yeterli paranız kalmadığında bankaların kredili mevduat hesabı devreye giriyor. Banka ödemeleriniz için destek çıktığı tutara geri ödeme yaptığınız güne kadar faiz işleterek size borç olarak yansıtıyor. Genelde tüketicilerin maaşlarının yattığı hesaplarda bankalar bu hizmeti sunarken, eğer fatura ve benzeri ödemelerinizi de bu hesaptan gerçekleştiriyorsanız bankalar ödemeleriniz için size kısa vadeli krediler açıyor. Peki bu kredili destek hesapların faizlerini hiç merak ettiniz mi?

MEVDUATIN AYLIĞI YÜZDE 1.5
Son dönemde kredi kartları faizleri ve komisyon ücretleri nedeniyle tüketicilerin en çok yakındığı bankacılık ürünü halini alırken, tüketilerin ödemelerine destek olan kredili mevduat hesaplarına da dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü her ay ekstra çekilen tutar ya da fatura ödemeleri için bankanın cebinden kullanılan para faiz ödemesi ile oldukça can sıkıcı hal alabilir. Bankaların kredi kartlarına uyguladıkları faizler yüzde 3 ile 5.5 arasında değişiyor. Aylık ödemeleriniz için kullandığınız destek hesapların faizlerinin de kredi kartlarından pek de altta kalır yanı yok. Bir çok bankanın kredili mevduat hesabının aylık faizi yüzde 4.5'un üzerinde. Kredili mevduat hesabından kesilen faiz de yüzde 3.5 ile 5 arasında değişiyor. Yani neredeyse kredi kartları ile faizde yarışıyor. Bu hizmet hesabınızda para olmasa bile düzenli ödemelerinizin aksamasını önlüyor. Yada gelirleriniz düzenli değilse nakit akışınızın sıkıştığı dönemlerde imdadınıza yetişiyor. Ancak hesabınızı iyi yapmazsanız yüzde 5'lere varan oranlarda yüksek faiz ödemek zorunda kalabilirsiniz. Kredili mevduat faizi hesabına uygulanan aylık ortalama yüzde 4.5'lik faiz ne anlama geliyor? Yüzde 4.5 aylık faiz yıllık bileşik oranda yüzde 55 faize denk geliyor. Kredi kartlarında da bu oran yüzde 5.5 faiz için yıllık yüzde 65. Ya da bir tüketici kredisi alırsanız aylık ortalama yüzde 1.9'dan yıllık yüzde 25'lik bir faiz maliyetine katlanıyorsunuz. Yani 1000 YTL parayı yüzde 1.9 ile tüketici kredisi olarak alsanız 1 ayda 20 YTL faiz öderken, aynı borcu kredili mevduat hesaplarında bırakırsanız yüzde 4.5'ten vergisi ile birlikte 50 YTL faiz ödersiniz. Bankalar mevduata bu pazarlıksız ortalama yıllık yüzde 16-18'e yakın faiz ödüyor. Mevduatta aylık faiz kazancınız yüzde 1.5 civarında. Yani 1000 YTL'yi siz götürüp bankaya yatırsanız banka size 1 ay sonunda sadece 11 YTL faiz ödüyor. İşte bu nedenle anlık belki de aylık nakit ihtiyaçlarınızı eğer tutarlar büyüyorsa kredili mevduat hesabından karşılamak yerine bireysel kredilerle finanse etmeyi tercih etmek daha az faiz ödemek için olmazsa olmazlar hale gelmektedir.