kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'Kaos yaşanacak'..
Hukukçular 22 Temmuz'da seçilecek yeni Meclis'in yeni cumhurbaşkanını da 1 ay içinde seçmesi gerektiği konusunda hem fikir. Ancak eğer istenirse geçici bir anayasa maddesi çıkartılabilir ve referandum sonuna kadar Sezer'in görev süresi uzatılabilir görüşü de var. Bazı hukukçuların görüşleri şöyle:

Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu: Anayasa gereği yeni Meclis oluşunca, 22 Temmuz seçimleri sonucundan sonra 1 hafta 10 gün içinde Başkanlık Divanı oluşur ve TBMM Başkanı seçilir. Meclis yeni cumhurbaşkanını 1 ay içinde seçer.

Burhan Kuzu: Yasada bu konuda bir boşluk var. 'Parlamento seçer' biçimindeki düzenleme hala yürürlükte. 122'nci madde '1 ay içinde seçer' diyor, yoksa yeniden genel seçime gidilmesi gerekir. Anayasa'ya bir geçici madde koyarak, '11'inci cumhurbaşkanını halk seçsin' yazabiliriz. O zamana kadar da mevcut cumhurbaşkanı sayın Sezer görevine devam eder. 22 Ekim'de 120 günlük referandum süresi dolmuş oluyor. O zaman da bu geçici madde konulmazsa '12'inci cumhurbaşkanını halk seçer' denilir.

Prof. Dr. Mümtaz Soysal: Bence Meclis'in yeni seçmesi gerekir. Referandum olacağına göre cumhurbaşkanının süresi de uzatılabilir, yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar. Yeni bir cumhurbaşkanı da seçilebilir. Buna Meclis karar verecektir.