kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kararı Başkan vekili Haşim Kılıç açıkladı.

Yüksek Mahkeme 'halk' dedi

ANKARA
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesini öngören anayasa değişikliğinin önünü açtı. Ancak 21 Ekim'de yapılacak refarandum ile Çankaya konusunda yeni bir hukuki karmaşa çıktı..
367 kararıyla AKP'nin adayı Abdullah Gül'ün Çankaya yolunu kesen Anayasa Mahkemesi, dün sürpriz bir kararla cumhurbaşkanını halkın seçmesinin önünü açtı. Halk, 21 Ekim'de "Cumhurbaşkanını halk seçsin mi" sorusuna yanıt vermek üzere referandum sandığının başına gidecek. Sandıktan "Evet" çıkarsa, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Çankaya'ya kimin çıkacağı halk tarafından belirlenecek ve halk "Cumhurbaşkanı kim olsun" sorusunun yanıtı için yeniden sandığa gidecek. Ancak bu seçimin iki turlu olması nedeniyle, halkın yılbaşına kadar 4 kez sandık başına gitmesi gerekecek. Diğer taraftan cumhurbaşkanının Meclis tarafından seçilmesini öngören mevcut kanunlar 22 Temmuz'da geçerli olacağı için yeni kurulan Meclis 1 ay içinde yeni cumhurbaşkanını seçmek zorunda olacak. Ankara'da hukukçuların üzerinde görüş birliğine varamadığı çok bilinmeyenli senaryolar tartışılırken, bu süreçte TBMM'nin alacağı kararların yeniden Anayasa Mahkemesi'ne taşınmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenle Türkiye, dünden itibaren 11. Cumhurbaşkanı'nın aranacağı bir "Çankaya kaosu" ortamına girdi.

SANKİ BOMBA DÜŞTÜ
Gün boyu toplantılarını sürdüren Anayasa Mahkemesi, dün akşam saatlerinde cumhurbaşkanını halkın seçmesi, milletvekili seçimlerinin de 4 yılda bir yapılmasını öngören Anayasa değişikliği paketinin iptali istemiyle CHP'nin ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in açtığı davayı karara bağladı. Açıklamayı yapan Başkan Vekili Haşim Kılıç, CHP'nin TBMM'deki oylamanın "iç tüzük değişikliği niteliğinde olduğu" için oylamanın iptali yönündeki başvurusunu yetkisizlik gerekçesiyle reddettiğini bildirdi. CHP'nin ve Cumhurbaşkanı Sezer'in anayasa değişikliği iptali başvuruları ise 5'e karşı 6 oyla reddedildi. Alınan bilgiye göre, Başkan vekili Haşim Kılıç ile üyeler Sacit Adalı, Ferruh Kaleli, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür ve Osman Paksüt, Sezer ile CHP'nin başvurularının reddi yönünde oy kullandılar.
Haberin fotoğrafları