kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin gündemini işgal edecek sorular

Ersan ATAR
Anayasa Mahkemesi'nin kararı, önümüzdeki süreci yakından ilgilendiren birçok zor soruyu da beraberinde getirdi. İşte önümüzdeki dönem Türkiye'nin sık sık karşısına çıkacak sorular..
1 SORU: 22 Temmuz'da 2 sandık mı gelecek?
YANIT:
Hayır. Referandum Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasından 120 gün sonra ilk Pazar yapılabiliyor. Sezer, referandumun süresini 45 güne indiren yasayı veto etmişti. Meclis, olağanüstü toplanıp bu yasayı kabul etse bile seçime 16 gün kaldığı için iki sandık olmuyor.

2 SORU: Referandum ne zaman?
YANIT:
YSK Başkanı Muammer Aydın, referandum tarihinin 21 Ekim olduğunu bildirdi.

3 SORU: Referandumda halka ne sorulacak?
YANIT:
Anayasa değişikliği paketi, cumhurbaşkanını halkın seçmesini, milletvekilliği seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını düzenliyor. Halka, bunu kabul edip etmediği sorulacak.

4 SORU: Halk, evet derse cumhurbaşkanını ne zaman seçecek?
YANIT:
Anayasa değişikliği paketi, yürürlüğe girdikten 40 gün sonraki ilk pazar günü ilk tur oylamanın yapılacağına işaret ediyor. Yani 2 veya 9 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yapılacak. Bu turda seçim yapılamazsa 16 veya 23 Aralık'ta yeni cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

5 SORU: 22 Temmuz'dan sonra yeni Meclis'in referandumu mu beklemesi gerekiyor mu?
YANIT:
Anayasa'da sadece bu makamın boşalması halinde cumhurbaşkanı seçiminin ne zaman yapılacağı yazılı. Şu anda Sezer halen görevini sürdürdüğü için yeni Meclis'i bağlayan "Cumhurbaşkanını şu süre içinde seçmelisin" diyen bir anayasa veya yasa kuralı bulunmuyor. Bu nedenle yeni Meclis, referandumu beklemeden hemen kendi içinden bir cumhurbaşkanı seçebileceği gibi referandumun sonucunu da bekleyebilecek.

6 SORU:Sezer istifa ederse ne olur?
YANIT:
Görev süresi 16 Mayıs'ta dolan Sezer, milletvekili seçimlerinden hemen sonra istifa ederse makam boşalmış olacak. Bu durumda Anayasa'nın 102'nci maddesine göre 10 gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimine başlanacak.

7 SORU: Meclis'in seçtiği cumhurbaşkanı 7 yıl mı görev yapacak?
YANIT:
Meclis önce kendi içinden bir cumhurbaşkanı seçmiş olursa cumhurbaşkanını sonraki seçimlerde halkın belirlemesi gerekiyor. Ancak halka sorulacak anayasa değişikliği, 11'inci cumhurbaşkanının seçilmesini de düzenliyor. Buna göre anayasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra 40'ncı günü takip eden ilk Pazar günü seçime gidilmesi gerekecek. Bu durumda da önceki cumhurbaşkanı birkaç aylığına köşkte kalacak.

8 SORU: Yeni Meclis anayasa değişikliğiyle referandumdan vazgeçebilir mi?
YANIT:
Bu mümkün. Yeni Meclis, referanduma götürülecek olan anayasa değişikliğini yürürlükten kaldırmak için yeni bir Anayasa değişikliği yapabilir.

9 SORU: Mevcut Meclis olağanüstü toplanıp referandum süresini kısaltabilir mi?
YANIT:
Bir engel yok. Ancak bunun 22 Temmuz'dan önce yürürlüğe girmesi mümkün olamayacak. Çünkü Meclis, Sezer'in veto ettiği yasayı yeniden Köşk'e gönderse bile Cumhurbaşkanı Sezer'in önünde 15 gün inceleme hakkı bulunuyor.

10 SORU: Kaç kez sandık başına gidebiliriz?
YANIT:
4 kez. 1) 22 Temmuz, genel seçim 2) 21 Ekim, referandum 3) 2 veya 9 Aralık, cumhurbaşkanlığı seçimleri birinci tur oylaması 4) 16 veya 23 aralık, Cumhurbaşkanlığı ikinci tur oylaması.