kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

DPT'den bireysel projelere destek yok

Yeni Haber
Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca, bireysel araştırma projelerine destek verilmeyeceği, sadece büyük ölçekli araştırma altyapısı projeleri, araştırmacı insan gücü yetiştirme programları ve güdümlü projelerine destek sağlanacağı bildirildi.

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Dr. Ahmet Tıktık imzasıyla Kocaeli Üniversitesine gönderilen ve üniversitenin internet sitesinde ''Proje Çağrısı'' başlığıyla yer alan yazıda, uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir bir sosyoekonomik gelişme sağlamanın Türkiye'nin temel amacı olduğu belirtildi.

Bu amaca ulaşmada AR-GE faaliyetlerinin yürütülmesi ve yeniliğe dönüştürülmesinin büyük önem taşıdığının ifade edildiği yazıda, bugüne kadar kamu kaynaklarından verilen desteklerle üniversiteler ve araştırma kurumlarında öncelikli alanlarda bilimsel, teknolojik altyapının kurulması, araştırmacı insan kaynağının yetiştirilmesi, kurumlar arası işbirliği ve ortak çalışma kültürünün yaygınlaştırılmasının yanında AR-GE faaliyeti yürütme konusunda deneyim kazanıldığının düşünüldüğünü vurguladı.

Yazıda, şunlar kaydedildi:

''Müsteşarlığımız tarafından araştırma projelerine destek verilmeyecek olup, bu çağrıyla teklifleri alınacak üniversite ve kamu kurum ve kuruluşların sadece büyük ölçekli araştırma altyapısı projeleri, araştırmacı insan gücü yetiştirme programları ve güdümlü projelere destek sağlanacaktır. Bu kapsam dışında kalan temel ve uygulamalı araştırma niteliğindeki akademik projelerin TÜBİTAK tarafından Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) Programı dahilinde ele alınacaktır.''

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİNİN GÖRÜŞÜ

Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Demir'in yaptığı açıklamada, bireysel araştırma projelerin yerine, büyük ölçekli araştırma altyapısı projeler ile araştırmacı insan gücü yetiştirme programlarının desteklenmesinin olumlu bulduğunu söyledi.

Ülke kaynaklarının doğru kullanılması için bölgesel projelerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Demir, ''Bölgesel projeler desteklendiğinde ABD'deki Silikon Vadisi gibi bölgelerin ülkemizde oluşmaması için hiçbir neden yok'' dedi.

Demir, büyük ölçekli araştırma alt yapısı projeler ile araştırmacı insan gücü yetiştirme programlarının desteklenmesinin üniversitelerin kendi vizyonlarını oluşturmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

(AA)