kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Faize hücum doları batırdı: 1.28

Rahim AK / Furkan ALP - EKONOMİ
Dolar 1.28 YTL ile Mart 2005'teki düzeyine gerilerken, faiz 30 puan düştü. Borsa ise YTL bazında 48 bin 680 puanla tarihi rekora imza attı Seçim sonrası faizin ineceğini düşünen yatırımcılar dolarını bozdu, Hazine'nin seçimden önce son yüklü ihalesine akın etti..
Büyümenin rekor kırmasının ardından enflasyonun da eksi çıkması Hazine ihalesine hücuma neden oldu. Dolarını bozan yatırımcı bono almaya koştu. Bu da doları 27 ay önceki fiyatı olan 1.28 YTL'ye düşürdü. Faiz de 30 baz puan düşerek son bir yılın en düşük seviyesini buldu. Hazine'nin yeni gösterge kâğıdı olan bono ihalesinde faiz yüzde 18.10'dan 17.80'e geriledi. Bir önceki ihalede yüzde 18.43 faiz ödeyen Hazine, bu ihalede 17.80 ile faiz yükünü yarım puandan fazla aşağı çekmiş oldu. Hazine bugün piyasaya ve kamu kuruluşlarına yapacağı toplam 7,4 milyon YTL iç borç geri ödemesine karşılık piyasadan ve kamudan, ROT satışı ve ihaleler yoluyla itfasının oldukça üzerinde toplam 8,5 milyar YTL borçlandı. Hazine, kamu kuruluşları hariç piyasadan 5.3 milyar YTL borçlanmasına yaklaşık 20 milyar YTL teklif geldi. Uzmanlar, seçim öncesi Hazine'nin başka yüklü ihalesi olmadığına dikkat çekerek yatırımcıların yüksek faizden yararlanmak istediklerini belirtiyorlar.

TEK PARTİ BEKLENTİSİ
Önceki gün büyümenin yüzde 6.7 ile beklentilerin üstünde gelmesinin ardından enflasyon rakamının eksi gelmesinin yanı sıra piyasalarda seçim sonrasında tek parti iktidarı olacağına dair beklentilerin artması dolar ve faizin düşmesinde başrol oynadı. Dış piyasalarda da Amerikan Merkez Bankası Fed'in geçen hafta faiz artırmaması ve aynı yönlü açıklamaları doları bütün dünya paraları karşısında inişe geçirdi. Euro dolar paritesinin son 7 haftanın en yükseği olan 1.36'ya yükselmesi doların değer kaybını artırdı.

YTL DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ
Ancak son iki yıldır süren doğrudan yabancı yatırımların da etkisiyle artan portföy yatırımları ile dolar karşısında hızlı bir yükseliş yaşayan YTL dünkü hareketin ardından dünya rakoru da kırdı. YTL, son bir yılda dolara karşı yüzde 19.5 değer kazanarak dünyada dolar karşısında değer kazanan üçüncü para oldu. Birinciliği yüzde 26.3 ile Kolombiya Pesosu, ikinciliği ise Yeni Zelanda doları yüzde 22 ile sağladı. YTL son atağı ile 5 sıra birden yükseldi, daha önceki rakibi Macar Forinti'ni de geçti ve üçüncü oldu. Seçim sonrası son 5 yıl incelendiğinde de doların YTL karşısında yüzde 27.2 değer kaybettiği görülüyor. Euro ise 5 yılda TL'ye karşı yüzde 3.4 arttı. Dolar ve Euro'nun eşit olarak alındığı euro-dolar sepeti bazında da 5 yılda Türk Lirası'nın yüzde 9.4 değer kazandığı görülüyor. Oysa kriz yılı olan 2000'den 2002'ye kadar TL, dolar karşısında yüzde 53.3, Euro karşısında yüzde 51.2, sepete karşı da yüzde 52.3 değer yitirmişti. 2001'den 2002'ye kadar ise dolar yüzde 11,6, Euro yüzde 25.9, dolar-Euro sepeti ise yüzde 19.1 artmıştı.
Haberin fotoğrafları