kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AİHM, ÇEAŞ ve Kepez için Türkiye'den savunma istedi

HACER GEMİCİ
Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik'e 2003'te el konulmasının ardından Kemal Uzan tarafından AİHM'ye yapılan başvurudan kötü haber var. AİHM, 13 Temmuz'a kadar Türkiye'den savunma istedi, süre Dışişleri Bakanlığı'nın isteği ile 7 Eylül'e uzatılabildi..
ÇEAŞ ve Kepez'e el konulmasının ardından üç tahkim davası ve 18.4 milyar dolarlık tazminat talebi ile karşı karşıya kalan Türkiye Cumhuriyeti'ne Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) de kötü haber geldi. AİHM'nin Uzan Grubu'nun ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili Haziran 2003'te yaptığı başvuruyu kabul edip 13 Temmuz tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nden savunma istediği ortaya çıktı. Enerji Bakanlığı'nın 12 Haziran 2003 tarihinde Uzan Ailesi'nin elinde bulunan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez'in imtiyaz sözleşmelerini iptal ederek şirketlere el koymasının ardından Uzan Grubu'nun patronu Kemal Uzan, AHİM'ye başvuruda bulunmuştu. Bu arada Uzan ailesi Türkiye aleyhine 3 tahkim davası da açarak toplam 18.4 milyar dolar istedi. Söz konusu başvurularla ilgili tahkim süreci devam ederken, AHİM 16 Nisan 2007 tarihinde yapılan başvuru hakkında yaptığı ilk inceleme sonucunda kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerin alınması için söz konusu başvuruyu Türkiye Cumhuriyeti'ne tebliğ etmeye karar verdi. İşte bu tebligatla birlikte Ankara'da Dışişleri Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı arasında yoğun bir yazışma dönemi başladı. Çünkü Kemal Uzan, AİHM'ye yaptığı başvuruda her iki şirketin el konulmasında mahkeme kararı dahi bulunmadığını ve dolayısıyla hukukun çiğnendiğini öne sürerek, 12.5 milyar dolarlık tazminat talep ediyordu.

12.5 MİLYAR $ İSTİYOR
'Çok ivedi' başlığı ile 11 Haziran'da Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek imzası ile Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığı'na gönderilen yazıda durum özetlenip, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine Güney Kıbrıs menşili Libananco, Polonya menşili Cementownia Nowa Huta ve Europe Cement adlı şirketlerin açtığı tahkim davalarına da işaret edilerek, "Hükümet görüşlerini içeren nihai savunma metnin bakanlığımızca ve tahkim davalarında hizmet satın alınan yabancı ve yerli hukuk bürosunca önceden değerlendirilmesi gerekli olup, AİHM tarafından verilen 13 Temmuz 2007 tarihi konusunda süre uzatımı talebinde bulunulması gerekmektedir" denildi. Savunmanın ana hatlarının Enerji Bakanlığı tarafından belirlenmesi, 11 klasör evrakın incelenmesi sonucunda oluşturulan 140 sayfalık savunma dilekçesinin esas alınması yönünde karar alındı.
Haberin fotoğrafları