kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnternette buluyoruz, kâğıttan okuyoruz

TİMUR SIRT
Baskıya gönderilen verilerin yüzde 50'si internetten alınıyor. "İnternet geldi, kâğıt bitti" beklentisinin yakın zamanda gerçekleşmeyeceği ortaya çıkıyor. Ekranda görüp kâğıttan okumaya devam ediyoruz..
İnternetten gelen bilgi baskı miktarını artırıyor. İnternet kullanıcıları ekrandan okumak yerine kâğıda baskı alarak okumaya devam ediyor. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen, bu yıl 10'uncu kez gerçekleştirilen HP Lab University 2007 etkinliği için 300'e yakın gazeteci ve analist Lizbon'da bir araya geldi. Toplantıda açıklanan rakamlar internetin kâğıdı bir kenara itmediğini tam tersine kâğıt bağımlılığını artırdığı gözleniyor. Ekrandan değil kâğıttan okumayı seviyoruz. Kullanıcılar en çok internetten elde ettiği bilgiyi baskıya gönderiyor.

EVLER STÜDYO OLUYOR
2006 yılında 49 trilyon sayfa basıldı. 2010 yılında ise rakamın 53 trilyona yükseleceği tahmin ediliyor. Yine 2006 yılında 210 milyar dolarlık baskı ve görüntüleme pazarının, 2010 yılında 296 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Baskı ve görüntüleme sektöründe ağırlığı ev ve ofislerde kullanılan baskı işleri oluşturuyor. Evlerde fotoğraf baskısı ve dijital çerçeve olarak kullanılan yeni yazıcılar, ekranda fotoğrafın üstüne çizim yapmaya da izin veriyor. Fotoğraf stüdyolarına olan ihtiyacı kaldıracak bu yeni ürün, 3 farklı boyutta baskı alınmasını sağlıyor. İstenilirse kapağını kapatarak sadece dijital çerçeve olarak da kullanılıyor. Yeni dijital fotoğraf makineleri de bilgisayar olmadan çekilen görüntü üzerinde oynamalar yapılmasına izin veriyor. Üstelik bu değişiklikler silinip geri alınabiliyor. HP yeni fotoğraf makinelerinde evcil hayvanların da kırmızı gözlü çıkmasını engelliyor. Görüntüleme sistemleri evlere değil geniş alışveriş merkezlerine ve meydanlara da yeni olanaklar getiriyor. Birden fazla projektörün bir araya gelmesiyle dev ekranlardaki kalite sorunu ortadan kalkıyor. Sinema kalitesinde görüntü elde edilen sistemi oyun tutkunları da kullanılabilecek. Her ana karta 12 projektör bağlanabiliyor.