kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk şefin yemeği Londra ve Kahire'de

SEZEN BAŞARAN GÜNAYDIN İDEAL
Four Seasons Oteller zincirinin ilk Türk Executive Chief'i (baş aşçı) Mehmet Gök, hazırladığı 'Bento Box' (yemek kutusu) ile iddialı! Türkiye'de ilk kez denenen ve dört ayrı yemeğin aynı anda sunulduğu yemek kutuları, Londra ve Kahire'deki Four Seasons mönülerine de girdi..
Mehmet Gök, dünya çapında ün yapan zincir oteller arasında öne çıkan Four Seasons'ın ilk Türk Executive Chief'i yani baş aşçısı unvanına sahip... Hazırladığı 'Bento Box' (yemek kutusu) ile Türkiye'nin yanı sıra; 2001-2003 yılları arasında başaşçı yardımcısı olarak görev yaptığı Four Seasons Hotel Canary Wharf Londra ile Four Seasons Kahire'deki Nile Plaza Oteli'nin de mönüsüne girdi. Tam bir fotoğraf tutkunu olan ve görselliğe müthiş önem veren Gök, sanatçı ruhuyla yaratıcılığını birleştirerek, Bento Box'larda dört çeşit yemeği aynı anda sunuyor. Mehmet Gök, Bento Box'ta sunulan yemeklerinin Londra ve Kahire'deki Four Seasons'ların mönüsüne dahil oluş hikayesini şöyle anlatıyor:

TOPLANTI İÇİN
"Londra Four Seasons Canary Wharf'un mönüsüne bir ihtiyaçtan dolayı eklendi. Canary Wharf, buradaki Maslak'a benzer, finansal iş merkezi konumunda. İnsanların toplantılarını yaptığı ya da yarım saatte öğle yemek yiyip çıktıkları bir yer. 'Nasıl hızlı servis veririz' diye düşünürken, aklıma Japon restoranlarında gördüğüm üst üste konan Bento Box'lar geldi. Kendi tarzımda birkaç denemesini yaptım ve çok beğenildi. Şu anda hâlâ Canary Wharf'ta Executive Lunch'larda (özel yemekler arasında) sunuluyor. 2004 sonunda Kahire'deki Nile Four Seasons'a transfer oldum. Orada da uyguladık. Beymen'in Kahire'deki mağazasından da mönüye bir yemek eklemem istendi. Ancak orada ünlü tasarımcıların koleksiyonları satıldığı için, içeride yemek pişirmek söz konusu değildi. Bento Box'tan başka bir şey önermem mümkün değildi. Nile Four Seasons'da da, Kahire Beymen'de de hâlâ sunuluyor ve çok beğeniliyor."

ZAMANDAN TASARRUF
Bento Box'ların 4 ya da 5 çeşitten oluşabildiğini söyleyen Gök, bu konseptin yaratılmasındaki en önemli sebebin, içinde yer alan yemeklerin bir defada servis edilerek toplantının ya da yemeğin en kısa zamanda bitmesini sağlamak olduğunu söylüyor: "İçindeki tüm yemekler oda sıcaklığında servis edilecek yemekler. Türkiye'de de iş dünyasının çok tercih ettiği bir konsept bu. Hem zamandan kazanıyorsunuz, hem de ayrı ayrı yemek siparişi vermek zorunda kalmıyorsunuz. Bunun bir diğer avantajı da, yemek masasında, toplantınızın servis sebebiyle bölünmemesi." Şef Mehmet Gök, GÜNAYDIN için hazırladığı Seafood (deniz mahsülleri) Bento Box'ta neler olduğunu sıralıyor: "Bir bölümde sushi, iki jumbo karides tempura ve altında tofu, (soya filizinin peyniri) birkaç kuşkonmaz ve minik patlıcan var. Diğer tarafta cajun baharat ile tatlandırılan tuna balığı var. 10 saniye kızgın tavada ateşe gösteriliyor, içleri çiğ bırakılıyor. Diğer bölmede çiğ pirinç yufkasına sarılmış marine edilmiş sebzeler var. Yanında da nane, nektarin ve salatalık karışımı var. Tatlı olarak da frambuaz, böğürtlen, çilek, kiraz, kivi ve yeşil çay dondurması kullandım." Deniz mahsüllerini tercih etmeyenler için İtalyan Bento Box hazırladığını söyleyen Gök; içinde carpaccio, makarna salatası ya da sıcak pennenin yer aldığını anlatıyor. Vejetaryen Bento Box isteyenler için de şefin özel seçimleri mevcut... Mehmet Gök, Four Seasons Hotel İstanbul'un ilk Türk Executive Chief'i olmanın çok anlamlı olduğunu anlatıyor:

SORUMLULUĞUM BÜYÜK

"11 yıl önce bu otelde bölüm şefi olarak başladım. 11 yıl sonra şef olarak geldim. Anlamı çok büyük çünkü Four Seasons şirket grubunda ilk Türk şefim. Mısır'da da o şansım vardı ama ülkemde şef olmak istedim. 10 yıl önce bugünü hayal ettim ve bunun için çalıştım. Bugüne kadar 4-5 Four Seasons gezdim. Yedi yıl birikim yaptım. Omuzlarımda büyük sorumluluk ve yük var."
Haberin fotoğrafları