kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Talabani ve Barzani'ye tepki

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Irak'ın kuzeyindeki Mesut Barzani yönetiminin terör örgütlerine verdiği desteği anımsatarak, "Hiçbir hükümet toprakları üzerinde teröre müsamaha göstermez. Bunun tek istisnası Kuzey Irak'tır" dedi.

Sosyalist Enternasyonal konsey toplantısının bugünkü oturumunda konuşan Baykal, Irak'ın kuzeyinde 3 bin 500 kadar PKK'lı teröristin bulunduğuna işaret ederek, "Bu teröristler burada eğitilmekte ve Türkiye'ye saldırılara hazırlanmaktadır. Irak'taki hiçbir güvenlik gücü, bu
terörist saldırıları durdurmak, etkisiz hale getirmek veya bertaraf etmek sorumluluğunu almamaktadır" diye konuştu.

Baykal, Irak hükümetinin toprakları üzerindeki terörist örgütlerle mücadele etmek ve komşu ülkelere saldırıları önlemekle yükümlü olduğuna işaret etti ve bu konuda BM Güvenlik Konseyinde alınan 1373 ve 1514 sayılı kararların içeriğini anımsattı.

"Irak hükümeti de, BM kararları uyarınca, Irak'taki herhangi bir terörist grubun sınırı geçerek komşu ülkelere saldırılarını önleyecek şekilde sınırlarının güvenliğini sağlamakla yükümlüdür" diyen Baykal, "Irak anayasasının da Irak hükümetinin toprakları üzerindeki terör
örgütleriyle mücadele yükümlülüğüne değindiğine" dikkati çekti.

Baykal, Irak hükümetinin uluslararası ve iç hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediğini, bu durumun sadece Irak hükümetinin güvenlik güçlerinin yetersizliğiyle izah edilemeyeceğini söyledi.

Konuşmasında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve kuzeydeki yerel yönetimin lideri Mesut Barzani'yi isim vermeden eleştiren Baykal, "Bizim izlenimimiz Irak hükümetinin PKK gibi terörist örgütleri meşrulaştırma niyetine sahip olduğu ve bu örgütleri Irak'ın komşularını tehdit eden
terör örgütü olarak görmediği yolundadır" dedi.

Irak'ta terör ve şiddet eylemlerinin her geçen gün tırmandığına işaret eden Baykal, Irak'taki gelişmelere ilişkin sözlerini söyle sürdürdü:"Irak'ta iç savaş tehlikesi artık bir gerçek halini aldı. İç güvenlik, demokratikleşme, ekonomik kalkınma beklentileri ortadan kaybolmuştur.
Irak'ta yaşayan herkesin can güvenliğini tehdit eden yaygın şiddet eylemleri görülmektedir. Sadece yabancı işgale tepkiyle açıklanamayacak olan bu büyük insani felaketin sebepleri üzerinde ciddi şekilde düşünmeliyiz."

Koalisyon güçleri tarafından doğrudan kabul ettirilen hükümet modelinin de Irak halkı için gerekli güvenlik koşullarını yaratamadığını ifade eden Baykal, "Ancak bu üzüntü verici durum, Irak'ın komşu bir ülkeye terör ihraç eden bir ülke haline gelmesini haklı gösteremez" dedi.
Baykal, konuşmasında, "Bağdat'ın caddelerinde güvenlik olmamasının, Irak'ın başka yerlerinde de terörle mücadelede sergilenen başarısızlığı haklı gösteremeyeceğine" işaret ederek, "Bu başarısızlık sadece geçen ay Türkiye'de 50 kişinin hayatını yitirmesine neden olmuştur" diye konuştu.

"IRAK'IN KUZEYİ PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜSSÜ HALİNE GELDİ"


Konuşmasında Irak'taki güvenlik boşluğunu örneklerle anlatan Baykal, "Irak'ta nispeten istikrarlı bir bölge sayılan kuzeyin, Türkiye'ye teröristler, silahlar ve patlayıcı maddeler gönderen ve çok sayıda sivilin ve güvenlik görevlisinin ölmesine neden olan PKK terör örgütünün
bir merkezi ve üssü haline geldiğini" kaydetti.

Baykal, "Irak'ta konuşlanmış teröristler tarafından yapılan Ankara'daki intihar saldırısında sekiz vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve çok sayıda vatandaşımız yaralanmıştır" diyen Baykal, sözlerini, "Kuzey Irak'ta ortaya çıkan durumun muhtemelen dünyada bir başka örneği yoktur" diye
sürdürdü.

"Gerçekte terör grupların bulunduğu ülkelerde bu teröristlerle mücadele eden bir güvenlik gücünün de var olduğunu" belirten Baykal, "Hiçbir hükümet toprakları üzerinde teröre müsamaha göstermez. Bunun tek istisnası Kuzey Irak'tır" diye konuştu.Baykal, Suriye'nin de bir dönem terör örgütlerine destek verdiğini anımsatarak, Türkiye'nin 1998 yılındaki kararlı tavrı üzerine teröre verilen bu desteğin kesildiğini ve Türkiye'nin terörist saldırılara karşı uzun süre nefes aldığını söyledi.


CHP lideri Baykal'ın konuşmasında Suriye'deki gelişmeleri örnek göstermesi, "Talabani ve Barzani'ye uyarı" olarak değerlendirildi.Bu arada, Talabani ve Barzani'nin peş peşe yaptıkları konuşmaları dinleyen Baykal'ın sırası geldiğinde konuşma yapmak üzere kürsüye çıktığı sırada önce Talabani, ardından Barzani'nin salonu terk etmesine salondakiler tepki gösterdi.

AA