kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Blair başbakanlık konutundan son kez çıkarken çalışanları hüzünlü uğurladı...

Blair: Ve işte son

Partisi ve ülkesinin başında 10 yıl kalan Blair, görevini dün devretti. Başbakan olarak parlamentoya yaptığı son konuşmayı işte böyle bitirdi... İki dakika ayakta alkışlanan Blair, artık Ortadoğu temsilcisi..
Ülkesinin en genç milletvekili, en genç siyasi parti lideri oldu. İşçi Partisi'ni üst üste üç kez seçim zaferine taşıdı. Son 150 yıl içinde iktidardayken çocuk sahibi olan ilk başbakan oldu. 10 yıl boyunca koltuğunu korumayı başardı. Irak ve Afganistan operasyonları nedeniyle düşen desteği, çizdiği başarı grafiğini ve "adını" dibe batırmadan bıraktı. Zirvede bıraktı... Tony Blair, dün önce parlamentoda geleneksel soru-cevap oturumuna katıldı. Her zamankinden renkli geçen oturumdan sonra muhalif liderler ve milletvekilleri birer birer Blair'e övgüler yağdıran konuşmalar yaptı.

MUHALEFET LİDERİ YENİ HAYATINDA BAŞARI DİLEDİ
Veda konuşmasını gözleri dolarak şöyle yaptı: "Bu sabah bakanlarla toplantılarım oldu. Bugün başka benzer toplantım olmayacak. Ne bugün, ne de başka bir gün. Herkese, dost ya da düşman herkese, iyilikler diliyorum. Ve işte son..." Bu sözlerle ayağa kalkan parlamento salonundaki herkes Blair'i iki dakika boyunca ayakta alkışladı. Ardından veda konuşmasında mikrofonun başına ana muhalefetin genç lideri David Cameron geçti: "Buradaki ateşli tartışmalar arasında ülkesini 10 yıl boyunca, partisini 13 yıl boyunca yönetti. Şüphe yok ki halkının yararı için çok çaba gösterdi. Partim ve kendim adına o ve ailesine esenlikler diliyorum. İleride her ne yaparsa başarılı olmasını diliyorum..."

CHERIE GAZETECİLERE ÇATTI: SİZİ HİÇ ÖZLEMEYECEĞİM
Bu sözlere teşekkür eden Blair'in "Ben de siyasi olarak değil ama kişisel olarak o ve ailesine başarı diliyorum" sözleri gülüşmelere yol açtı. Blair, "askerlerimizin bugün Irak ve Afganistan'da karşılaştıkları tehlikelerden ötürü çok üzgünüm. Onlar bu ülkenin güvenliği için savaşıyor" dedi. Başbakan olarak son aylarında Kuzey İrlanda'da birlik hükümeti kurulmasını sağlaması çok alkışlandı. Ağlamaklı halde parlamentodan çıkan Blair ve eşi, istifa mektubunu sunmak üzere Kraliçe'nin huzuruna çıktı. Blair'in ağzını bıçak açmazken Cherie gazetecilere "Sizi hiç özlemeyeceğim" dedi...

BUSH GİDERAYAK SAVUNDU: SÜS KÖPEĞİM DEĞİLDİ
İngiltere liderini, "kankası" ABD Başkanı George W. Bush röportajla uğurladı. İngiliz Sun gazetesine konuşan Bush, "Keşke onun güçlü iletişim yeteneği bende de olsaydı. O daha belagatli. Ben gerçekleri daha kabaca söyleyen biriyim" dedi. Irak savaşı döneminde karikatüristlerin "süs köpeği gibi" çizdiği Blair'i savundu: "Bunlar aptalca. Biz her konuda birlikte çalıştık. ABD başkanlık seçimlerine kadar görevinde kalmasını istedim. Bencilce bir istekti. Ancak Brown hakkında iyi şeyler söyleyerek beni rahatlattı..."
Haberin fotoğrafları