kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul'da 78 yılın en sıcak günü

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
İstanbul'da 78 yılın en sıcak günü
İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, İstanbul'da saat 16.00 itibarıyla Şile'de hava sıcaklığının 43.1 derece ölçüldüğünü ve son 78 yılın rekorunun kırıldığını bildirdi.

Yıldırım, İstanbul'da bugün meteoroloji kayıtlarının tutulduğu 1929 yılından bu yana Haziran ayında görülen en yüksek hava sıcaklıklarının yaşandığını söyledi.

Yıldırım, ''İstanbul'da saat 16.00 itibariyle Şile'de hava sıcaklığı 43.1 derece ile son 78 yılın rekorunu kırdı'' dedi.

İstanbul'da uzun yıllardır hava sıcaklıklarının ölçüldüğü meteoroloji istasyonlarından 5 tanesinde son 78 yılın rekorlarının kırıldığını ifade eden Yıldırım, saat 16.00'da hava sıcaklığının Şile'de 43.1, Kumköy'de 41.0, Göztepe ve Kartal'da 39.9 ve Sarıyer'de 39.8 derece olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Mustafa Yıldırım, İstanbul'da daha önceki Haziran ayı rekorunun 28 Haziran 1982 günü 39.2 derece olarak ölçüldüğünü de hatırlattı.

BÜYÜKÇEKMECE'DE HORTUM

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, Büyükçekmece'de hortum oluştuğunu bildirdi.Yıldırım, ''Yer seviyesiyle atmosferin üst seviyeleri arasındaki aşırı sıcaklık farkından dolayı hortum oluştu'' dedi.

Yer seviyesinin sıcaklığının 40 derece civarında olduğunu dile getiren Yıldırım, atmosferin üst seviyelerinin ise daha soğuk olduğunu kaydetti.

Yıldırım, ''Hortum, yer ve üst seviyeler arasındaki sıcaklık farkının çok yüksek olmasından, dikine bir sıcaklık farkından dolayı gerçekleşti. Bu tür meteorolojik olaylar, bu mevsimde sık gözükmez. Hele hele İstanbul'da sıra dışı'' diye konuştu.

Bu arada, hortumun meydana geldiği Gürpınar Belde Belediyesi yetkilileri de bölgede toz bulutu oluşmasına neden olan hortum yüzünden bir evin
çatısı ile bir ağacın hasar gördüğünü kaydettiler.

FETHİYE'DE SICAKLAR 53 DERECEYE ULAŞTI

Afrika üzerinden gelen ikinci sıcak hava kütlesi tüm yurtta etkisini gösterirken Muğla'nın Fethiye ilçesinde sıcaklık 53 dereceye ulaştı. Uzmanların güneşe çıkmama uyarısında bulunurken Fethiye sokakları bomboş kaldı.

Bugün sahillerin bile boş kaldığı ilçede, vatandaşların tercihi evler ve havuzlar oldu. Kavurucu sıcaklar nedeniyle Fethiyeliler evlerinde, turistler ise otellerde adeta hapsoldu. Sıcaktan bunalanların en büyük tercihini ise gölgelik alanı bulunan yüzme havuzları oluşturdu.

Öte yandan insanların büyük bölümü evlerinde kalarak sıcaktan korunmaya çalışırken, çalışmak zorunda kalanlar sıcağa karşı kendilerince önlem aldı. Sıcak havaları haber yapıp okuyucusuna ulaştırmaya çalışan gazeteciler de sıcaktan nasibini aldı. Herkes gölge bir yer ararken, haberciler de gölgelenenleri çekti.

Bu sırada sıcağa maruz kalan haberciler dergileri başlarının üstünde tutarak korunmaya çalıştı.

İZMİR'DE TERMOMETRELER 47 DERECEYİ GÖSTERDİ

Aşırı sıcakların kavurduğu illerden biri olan İzmir'de öğle saatlerinde termometreler 47 dereceyi gösterdi. Uzmanlar, hissedilenle normal sıcaklık arasında nemin yüksek olmaması nedeniyle çok büyük bir fark olmadığını söyledi. Kentte yaşayan vatandaşlar mümkün olduğu kadar sokağa çıkmamaya özen gösteriyor. Dışarda olupta sıcaktan bunalanlar ise kendilerini sahillerdeki ağaç gölgelerinin altına attı.

Çöl sıcaklarının etkisi altındaki İzmir'de sıcaklık son bir haftada gözle görülür şekilde arttı. Birkaç gün önce termometrelerin 39 dereceyi gösterdiği İzmir'de sıcaklık önce 41'e bugün ise 47 dereceye yükseldi. Aşırı sıcak nedeniyle vatandaşlar mümkün olduğu kadar sokağa çıkmıyor. Çıkmak zorunda olanlar ise gölgelere sığınıyor.

MARMARİS'TE DENİZ SUYU SICAKLIĞI 25 DERECEYE ULAŞTI

Afrika sıcaklarının etkisini gösterdiği Muğla'nın Marmaris ilçesinde hava sıcaklığı 43 dereceyi bulurken, deniz suyu sıcaklığı 25 dereceye ulaştı.

Kavurucu sıcaklardan kurtulmak isteyen yerli ve yabancı turistler tatil beldelerini, havuzları ve plajları doldurdu.

Marmaris'te hava sıcaklığı gölgede 43 derece olurken uzmanlar, güneşte sıcaklığın 49, zaman zaman da 50 dereceye ulaştığını bildirdi. Marmaris'te yerli ve yabancı turistler, kavurucu sıcaklardan korunmak için ormanlık alanlara ve sahil kenarlarına akın etti.

BURSA'DA SICAKLIK 40 DERECEYİ BULDU

Meteoroloji tarafından günlerdir uyarıları yapılan çöl sıcakları Bursa'yı yakıp kavurdu. Sabah saatlerinde görülen 40 derece sıcaklık, gün içinde daha da yükseldi. Sıcaklık gölgede 40 dereceye kadar yükselirken, hissedilen derecenin 45 dolaylarında olduğu belirtiliyor.

KAYSERİ'DE SICAK HAVA BUNALTTI

Sıcak hava Kayseri'de yaşamı olumsuz etkiledi. İnsanlar kavurucu sıcaktan korunabilmek şemsiyeleriyle sokağa çıktı. Parklardaki ağaç gölgeleri doldu taştı.

Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası Kayseri'de de etkisini hissettirdi. Kent yılın en sıcak günlerinden birini yaşadı. Termometre 35 santigrat dereceyi gösterirken insanlar nemin etkisiyle sıcaklığı 40 derece civarında hissetti. Sıcak hava nedeniyle insanların birçoğu evinden dışarı çıkmamayı tercih ederken sokağa çıkanlarda şemsiyelerini yanlarına almayı ihmal etmedi.

UŞAK'TA SICAKLIK 45 DERECEYE ÇIKTI

Uşak şehir merkezinde bulunan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü panosundaki termometre, 45 dereceye çıktı. Çevre illere göre daha yüksek râkımlı olan Uşak'ta havanın bu kadar sıcak olması vatandaşları şaşırttı.

Gelip geçenlerin dikkatini çeken panodaki sıcaklık derecesini görenler, gölgeye kaçarak korunmaya çalıştı. Meteoroloji yetkilileri, sıcaklıkların daha da artacağına dikkat çekerek vatandaşları uyardı. Doktorlar da özellikle öğle vakitlerinde dışarıya çıkılmamasını tavsiye ediyor. Kalp hastalığı olanlar, çocuk ve yaşlıların daha çok dikkat etmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bol bol sıvı içilmesini de öneriyor.

Uşak'ta sıcakların 29 Haziran'a kadar devam edeceği, daha sonra 5-6 derece düşeceği, 3-4 Temmuz'da tekrar yökseleceği açıklandı.

MANİSA'DA SICAKLIK 40 DERECEYİ BULDU

Manisa'da gölgede 40 dereciyi aşan sıcaklık yüzünden çocuklar, serinlemek için şehir merkezindeki parklarda bulunan havuzlara akın etti. Bazıları da Spil Dağı'nın eteğindeki Çaybaşı adı verilen dereye girdi. Çocuklar, suların pisliğine aldırmadan yüzdü.

SİVAS'TA SICAKLIK 29 DERECEYİ BULDU

Sivas'ta 29 dereceyi bulan hava sıcaklığı nedeniyle çoğu vatandaş sokağa çıkamadı. Ekmek parası için çalışmak zorunda olanlar da şapka kullanarak ve sık sık başlarını su ile yıkayarak serinlemeye çalıştı.

Meteoroloji'den alınan bilgilere göre Sivas'ta sıcak hava yarın da etkili olacak. Bugün 29 dereceyi bulan hava sıcaklığın yarın 32 derece olması bekleniyor. Sıcaklık, çarşamba günü ise 28 dereceye düşecek ve aynı günde havanın sağnak yağışlı olacağı tahmin ediliyor.

DENİZLİ'DE SICAKLIK 45 DERECEYE ÇIKTI

Denizli'de sıcak hava 45 dereceyi bulunca sokaklar boşaldı.Öğle saatlerinde iyice etkisini gösteren sıcak, insanları olumsuz etkiledi. Sabah saatlerinde tıklım tıklım olan sokaklar, öğleden sonra yerini sessizliğe bıraktı. Sıcaklardan bunalanlar, gölgelik alanları seçti. Bazı vatandaşların, Yeni Cami önünde bulunan buhar fıskiyesi önünde serinlediği görüldü.

Sıcakta çalışmak zorunda olanlar da gölgelik alanları tercih etti. Sıcaktan başıboş gezen hayvanlar da olumsuz etkilendi. Ağaçların altına sığınan hayvanlar, serinlemeye çalıştı. Şehir merkezinde ise çocuklar, soluğu Çınar Meydanı'ndaki süs havuzunda aldı. Elbiseleriyle havuza atlayan çocukların su keyfi kısa sürdü. Belediye görevlisinin ikazlarıyla uzaklaşan çocuklar, başka bir havuza girdi. Öğleden sonra sıcağın 45 derecenin üzerine çıktığı görüldü.

AJANSLAR