kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sezer Yüksek Mahkeme'ye 8. atamasını yaptı

ANKA
Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun emekli olmasıyla boşalan Yüksek Mahkeme üyeliğine Danıştay 13. Dairesi üyesi Ayla Perktaş atandı. Cumhurbaşkanı Sezer, Perktaş ile birlikte sekizinci atamasını yapmış oldu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa Mahkemesi üyeliğine Ayla Perktaş'ı getirerek Mahkeme üyeliğine sekizinci atamasını yaptı. Böylece Cumhurbaşkanı Sezer'in atadığı adaylar 11 asil üyeli heyette çoğunluğu sağlamış oldu. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in atadığı Fulya Kantarcıoğlu ile 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın atadığı Haşim Kılıç ve Sacid Adalı'nın dışındaki diğer asil üyeleriyse Cumhurbaşkanı Sezer atamış oldu.

Sezer, yeni üye seçiminin yanı sıra yakın zamanda Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı da atayacak. Yeni başkanlık seçimleri için yedek üyelerin de oy kullanmasına ilişkin idari yargıya yapılan başvuru beklenirken, dikkatler yeni başkan adaylarına çevrildi. Tuğcu'dan boşalacak başkanlık koltuğu için Başkan Vekili Haşim Kılıç ile üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten'in aday olması bekleniyor. Başkan adayları arasında Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ahmet Akyalçın ile Mehmet Erten'in ismi geçiyor.

Aynı isimler daha önce de başkanlık yarışına girmiş, uzun turlara rağmen yeni başkan seçilemeyince, emekliliği yaklaşmış olan Tuğcu'nun isminde anlaşma sağlanmıştı. Temmuz 2005'te yapılan ve 3 hafta süren seçimin 59'uncu turunda en çok oyu alan Tülay Tuğcu başkan seçilmişti. 11 üyeli mahkeme heyetinde 6 oyla seçimi kazanan Tuğcu, yüksek mahkemenin ilk kadın başkanı olmuştu. Tuğcu 6, Ahmet Akyalçın 3, Fulya Kantarcıoğlu ve Mehmet Erten ise 1'er oy almıştı.

ASIL ÜYELER ARASINDAN SEÇİM YAPILIYOR

Anayasa Mahkemesi başkanlığı için başkan olmak isteyen üyeler, adaylıklarını diğer üyelere bildiriyor ve seçim gündemiyle gerçekleştirilen toplantıda gizli oylama yapılıyor. Anayasa Mahkemesi başkanı, asıl üyeler arasından 4 yıl görev yapmak üzere seçiliyor.