kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hizbullah davasında 10 müebbet

Yeni Haber
Diyarbakır'da 1992-1994 yılları arasında terör örgütü Hizbullah adına 24 cinayet, 21 yaralama ile birçok bombalama eylemini gerçekleştiren ve 13 yıldır yargılanan 11 sanıktan 10'u müebbet hapis cezasına çarptırılırken, 1 sanık ise beraat etti.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar, İhsan Baran, Naşit Tutar, Murat Salur, Asıf Güneş, Hasan Süsli, İdris Şimşek, Mehmet Çiğdem, Mesut Tunce, Hüsamettin Çiçek ve Mehmet Halil Taş ile avukatları katıldı. Tutuksuz yargılanan sanık Metin Kılıç ise duruşmaya gelmedi.

Cumhuriyet Savcısı bir önceki duruşmada verdiği mütalaasını tekrarlayarak, sanıkların, Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut anayasal düzenini silah zoru ile değiştirip yerine İslami esaslara dayalı bir şeriat devleti kurmak için terör örgütü Hizbullah adına eylemlere katıldıkları gerekçesiyle TCK'nin 146'ncı maddesi uyarınca ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarını talep etti.

Sanıklar son savunmalarında, iddianamede üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, tahliye ve beraatlarını talep ettiler. Mahkeme, verdiği kısa bir aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, sanıklar, İhsan Baran, Naşit Tutar, Murat Salur, Asıf Güneş, Hasan Süsli, İdris Şimşek, Mehmet Çiğdem, Mesut Tunce, Hüsamettin Çiçek ve Mehmet Halil Taş'ın, TCK'nın "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçunu kapsayan maddeleri uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi.

SANIKLARA İYİ HAL İNDİRİMİ


Sanıkların duruşmalardaki iyi hallerini dikkate alan mahkeme, verilen cezada indirim yaparak, müebbet hapis cezasına dönüştürdü. Mahkeme heyeti ayrıca, Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmak için başvuruda bulunan sanıklar Mehmet Halil Taş ve Hüsamettin Çiçek'in, başvurusunu, terör örgütünün dağılmasına veya meydana çıkartılmasına ya da örgütün amaçladığı suçun işlenmesine engel olacak mahiyette bilgi ve belge vermedikleri gerekçesiyle reddetti. Mahkeme heyeti ayrıca "terör örgütü Hizbullah üyesi olmak" suçundan yargılanan sanık Metin Kılıç'ın da atılı suçu işlediğine dair mahkumiyetine yeterli kesin, hukuki ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle beraatına karar verdi.

11 sanık 1994 yılında başlayan yargılamada, 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 8 sanık hakkında 9 Aralık 1999 tarihinde müebbet hapis cezası verilmiş ancak Yargıtay, kararı 'eksik soruşturma' gerekçesiyle bozmuştu.

(ANKA)