kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fransa'nın istediği oldu!

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Fransa'nın istediği oldu!
Fransa'nın veto etme tehdidinde bulunduğu "Ekonomi ve Para Politikası" başlığının, AB gündeminden düşürüldüğü bildirildi.

Fransa'nın veto etme tehdidinde bulunduğu "Ekonomi ve Para Politikası" başlığı bu sabah Brüksel'de toplanacak olan AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) gündeminden çıkarıldı.

Türkiye ile AB arasında yarın yapılacak olan Hükümetlerarası Konferans'ta üç başlığın açılması öngörülmüştü. Ancak, Fransa, müzakere başlığından biri olan "Ekonomi ve Para Politikası"nı bloke etmekle tehdit etmişti.
Diğer iki başlık olan "Mali Kontrol" ve "İstatistik" başlıkların ise açılması bekleniyor. Ancak COREPER toplantısında "Mali Kontrol" başlığına karşı çıkan Rum Yönetimi'nin ne diyeceği merak ediliyor.

Avrupa Komisyonu konuyla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındı.

FRANSIZ BAKAN: TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ İÇİN YETENEĞİ YOK

Öte yandan Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean-Pierre Jouyet, AB'nin sınırları konusunun bu yılın sonundan önce bir "Akil Adamları" grubunca ele alınmasını istediklerini belirtirken, "Türkiye'nin Birliğe girme yeteneği yok" şeklinde konuştu.

Jean-Pierre Jouyet, Le Figaro gazetesi ile yaptığı söyleşide, AB Zirvesi'nde AB Antlaşması üzerinde sağlanan uzlaşmayı "Avrupa, Fransa ve Nicolas Sarkozy için başarı" diye yorumladı.

"AB'nin hazmetme kapasitesi" kavramının, üzerinde mutabakata varılan metinde açık bir biçimde yer almadığına dikkat çekilmesi üzerine Jouyet, bu konunun Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerce dile getirildiğini, bunun üzerine antlaşmasının bu noktada güçlendirilmesine neden olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Biz de bu yılın sonundan önce bir 'Akil Adamlar' grubunun Avrupa'nın sınırları konusunu, Birliğe girme yeteneği olmayan Türkiye'nin ötesinde de değerlendirmesini arzu ediyoruz. Bu bana zaruri olarak görünüyor. O zaman hazmetme kapasitesi konusunu yeniden ele alacağız." (ANKA)

FT'DEN AB ANTLAŞMASINA TÜRKİYE ELEŞTİRİSİ

Geçen hafta yapılan AB Zirvesi'nde üzerinde uzlaşma varılan antlaşmaya ilişkin tartışmalar sürüyor. Financial Times gazetesi, mutabık kalınan metinde aday ülkeler için daha katı koşulların getirilmesini "geriye doğru bir adım" olarak nitelendirerek eleştirdi. Gazete, bu çerçevede demokratik standartlara tam uymadığı savı ile Türkiye gibi bir adaya yönelik itirazların mahkemeye götürülebileceğini yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, AB Zirvesi'nde yoğun pazarlıklar sonucunda üzerinde uzlaşıya varılan antlaşmayı değerlendirdiği başyazısında "Hantal AB anlaşması, hiçten iyi" yorumunu yaptı.
AB Dönem Başkanı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel'in prestijinin güçlendiğini, ancak en büyük galibin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy olabileceğini belirten gazete, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in istediklerinin çoğununu elde ettiğini de kaydetti.

İngiliz gazetesi, antlaşmanın olumsuz yönlerini değerlendirirken de bunların arasında Sarkozy'nin rekabet konusunda yapılmasını sağladığı değişikliği "kaygı verici" olarak nitelendirerek eleştirdi. Gazete şöyle devam etti:

"Diğer geriye doğru adım, Hollandalılar ve Avusturyalıları yatıştırmak için gelecek AB üyelerinin uygunluğu konusunda daha katı koşulları dahil etmektir. Bu demektir ki demokratik standartlara tam olarak uymadığı savı ile (Türkiye gibi) bir adaya, mahkeme önünde itiraz edilebilir. Sanki böyle siyasi bir meseleye ilişkin kararı en iyi yargıçlar verebilir."

AJANSLAR