kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Valilere "sıcak tatili" yetkisi

Yeni Haber
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Turan Buzgan, aşırı sıcaklarla ilgili olarak, valiliklere, illerindeki koşulları göz önünde bulundurarak gerekirse mesai şartlarının yeniden düzenlenmesi, çalışanların kanuni şartlar çerçevesinde izinli sayılabilmeleri konusundaki yetkilerini hatırlatan bir genelge gönderdiklerini bildirdi.

*"Sıcaklıklar daha da artacak" videosunu izlemek için tıklayınız...

İSTANBUL VALİSİ: ENGELLİ, HAMİLE VE HASTALARA 2 GÜN İZİN


İstanbul Valisi Muammer Güler, aşırı sıcaklar nedeniyle 26 Haziran Salı ve 27 Haziran Çarşamba günlerinde hamile, engelli ve kronik hastalığı olan kamu görevlilerinin izinli sayılmalarına karar verildiğini söyledi.

İZMİR'DE ENGELLİ KAMU ÇALIŞANLARINA ÜÇ GÜN İZİN

Sağlık Bakanlığı'nın önerisinin ardından ilk etapta Bursa'da da aynı şartları taşıyan kamu çalışanları için iki gün, İzmir'de ise engelli kamu çalışanları için üç gün idari izin verildi.

İstanbul Valisi Güler, aşırı sıcaklar nedeniyle Valiliğin durum değerlendirmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Güler, 26 Haziran Salı ve 27 Haziran Çarşamba günlerinde hamile, engelli ve kronik hastalığı olan kamu görevlilerinin idari izinli sayılacağını açıkladı.

Vali Güler, açık havada çalışanlar için idari amirlerinin çalışma saati başta olmak üzere gerekli tedbirleri alacağını söyledi. Aşırı sıcaklar nedeniyle sağlık ve güvenlik birimlerinin de gerekli önlemleri alacağını ifade eden Güler, özel kuruluşları da hamile ve kronik hastalığı olan çalışanlarının durumunu gözetmeleri önerisinde bulundu.

Güler, vatandaşlarımızın aşırı sıcaklardan zarar görmemesi için mecbur olmadıkça dışarı çıkmamaları, sıcaktan olumsuz etkilenen, sıcak çarpmasına maruz kalan vatandaşların da 112 Acil Servisinden yardım istemeleri ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektiğini ifade etti.

Güler, sıcaklığın mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle serinlemek için denize giren vatandaşları da uyararak belirlenen yerlerin dışında denize girmemeleri gerektiğini kaydetti.

Valilik ayrıca, İl Sağlık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve belde belediyelerince bölgelerinde bulunan sağlık kuruluşları tarafından vatandaşların sıcaktan olumsuz etkilenmeleri durumunda alınacak önlemlerin arttırıldığını duyurdu.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN UYARILAR


Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Turan Buzgan, Sağlık Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin uyarılarda bulundu.

Buzgan, küresel ısınmanın aşırı sıcaklar ve dengesiz yağışlar olarak tüm dünyada etkini gösterdiğini belirtti. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Çarşamba günü başta olmak üzere içinde bulunulan haftada sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini kaydeden Buzgan, sıcak hava dalgasının uzun sürecek olmamasının ve havadaki nem oranının yüksek değerlerde bulunmamasının hissedilen sıcaklık açısından bir avantaj olduğunu bildirdi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, hafta sonu hava sıcaklıklarının Aydın'da 44, Muğla'da 42, İzmir, Antalya ve Balıkesir'de 41 derece ölçüldüğünü hatırlatan Buzgan, son tahminlere göre Afrika üzerinden gelen ikinci sıcak hava dalgasının Salı ve
Çarşamba günü başta Marmara, Ege ve Akdeniz olmak üzere tüm yurtta etkili olmasının beklendiğini ifade etti.26-27 Haziran günlerinde sıcaklık değerlerinin Aydın'da 45, Manisa'da 43, Adana'da 42, İstanbul'da 39 ve Ankara'da 38 dereceye ulaşmasının beklendiğini belirten Buzgan, konuya ilişkin bir genelgeyi valiliklere gönderdiklerini kaydetti.

RİSK ALTINDA OLANLAR VE TEDBİRLER

Aşırı sıcaklıkların sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini vurgulayan Buzgan, sıcak hava nedeniyle vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu olağan dışı duruma uyum sağlamaya çalıştığını anlattı. Yaşlılar, bebekler, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar, sürekli ilaç kullananlar, alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı olanların risk grubunda yer aldığına dikkati çeken Buzgan, bu gruptaki kişilerin sıcaklıklardan daha fazla etkilendiklerini kaydetti.

Aşırı sıcakların başta beyin olmak üzere çeşitli organlarda hasara neden olabileceği uyarısında bulunan Buzgan, 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayanlar, bakıma muhtaç olanların, gebelerin ve açık alanda çalışanların sıcaklıklardan özellikle korunmaları gerektiğini söyledi.Aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemlere de değinen Buzgan, günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini vurguladı. Dışarıda bulunulması halinde açık renkli, bol ve sık dokunmuş kumaşlardan giysiler giyilmesini öneren
Buzgan, geniş kenarlı ve hava alabilen şapkaların da kullanılmasının yararlı olacağını belirtti.

Dışarıda çalışması gerekenlerin, mümkün oldukça güneş altında kalmamasını, aşırı hareketlerden kaçınmasını ve bol sıvı almasını da öneren Buzgan, güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında denize girilmemesi gerektiğini de belirtti. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenlerin en az 15 koruma faktörlü güneş kremi kullanmaları gerektiğini belirten Buzgan, uzun süre kesintisiz güneşlenilmemesini önerdi.

Buzgan, kapalı alanların iyi havalandırılması, vantilatörlerin kapı ve pencereler açıkken çalıştırılması gerektiğini de belirtti.Açık ortam aktivitelerinin sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Buzgan, beslenmenin de önemli olduğuna da dikkati çekti. Buzgan, ''Her gün en az 2-2,5 litre su tüketilmeli, hafif gıdalar, sebze ve meyve tüketilmeli'' dedi.

Buzgan, tüm valiliklere bir genelge gönderdiklerini belirterek, mevcut duruma dikkati çektiklerini kaydetti.Valiliklere gönderdikleri genelgede, bölgenin şartları dikkate alınarak mesai saatlerinin düzenlenebileceğini hatırlattıklarını ifade eden Buzgan, ilk etapta kronik hastalığı olanlar, açık alanda çalışanlar, özürlüler ve hamilelerin çalışma şartları açısından yrıca değerlendirilerek gerekirse kanuni şartlar çerçevesinde izinli sayılabileceğini, sıcaklık değerlerinin hayatın genelini olumsuz etkilemesi durumunda ise diğer kamu görevlileri için de çalışma saatlerinin yeniden düzenlenebileceğini belirttiklerini söyledi.

METEOROLOJİDEN TAHMİNLER

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Afrika üzerinden gelen ikinci sıcak hava dalgasının yarın ve 27 Haziran Çarşamba günü Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz başta olmak üzere tüm yurtta etkili olmasının beklendiğini bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, atmosferin üst tabakalarındaki güneybatı rüzgar akışları ile Kuzey Afrika üzerinden Türkiye'ye hareket eden sıcak hava dalgasının, hafta sonu yurdun güney, iç ve batı bölgelerinde etkili
olduğu ifade edildi.

Açıklamada, sıcak hava dalgasına bağlı olarak günlük en yüksek hava sıcaklık değerlerinin gölgede Ege bölgesinde 41-44 (Aydın 44, Muğla 42, İzmir 41), Akdeniz bölgesinde 38-43 (Antalya 41, Mersin 40), Marmara bölgesinde 35-41 (Balıkesir 41, İstanbul 35, Bursa 38), İç Anadolu
bölgesinde 35-37 (Ankara 36, Kırıkkale 37), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 38-39 (Diyarbakır 38, Şanlıurfa 39) olarak ölçüldüğü bildirildi.

Aydın'da dün 44 dereceye ulaşan sıcaklığın, Haziran'da, bugüne kadar bu ilde ölçülen en yüksek değer olduğu belirtilen açıklamada, 1940-2007 arası sıcaklık verilerine göre Aydın için en yüksek sıcaklık değerinin 13 Haziran 2001 itibariyle 42.6 olduğu, dün ise 44 derecenin kaydedildiği ifade edildi.

İKİNCİ SICAK HAVA DALGASI GELİYOR

Son meteorolojik analiz ve tahminlere göre Afrika üzerinden gelen ikinci sıcak hava dalgasının yarın ve Çarşamba günü Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz başta olmak üzere tüm yurtta etkili olmasının beklendiği kaydedilen açıklamaya göre, yarın ve Çarşamba günü, gölgede ulaşacağı tahmin edilen sıcaklık değerleri şöyle:

''Ege bölgesi 42-45 (Aydın 45, Manisa 43, İzmir 41), Akdeniz 41-42 (Adana 42, Antalya 40), Marmara 38-42 (Balıkesir 42, Edirne 42, Bursa 40, İstanbul 39), İç Anadolu 37-38 (Ankara 38, Çankırı 38, Konya 37), Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri 36-40 (Karabük 40, Amasya 38,
Tokat 36, Bolu 36), Güneydoğu Anadolu bölgesi 39-41 (Şanlıurfa 41, Adıyaman 40, Diyarbakır 39).''

Açıklamada, yarın ve 27 Haziran Çarşamba günü, güney, iç ve batı bölgeler başta olmak üzere yurt genelinde beklenen yüksek sıcaklık değerlerinin oluşturacağı muhtemel sağlık problemleri ve orman yangınları gibi olumsuz şartlara karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olması istendi.