kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
EMRE AKÖZ

İki kere kırmızı kaç eder?

Bellek (hafıza) nasıl bir şeydir? Mesela bir " depo " mudur? Eğer bir depo ise, bu depo nasıl örgütlenmiştir?
İnsan zihni üzerine düşünenler çağlar boyunca bellek hakkında çeşitli modeller geliştirmiştir.
Hollandalı psikolog Douwe Draaisma, " Bellek Metaforları " adlı kitabında (Metis Yay.) zihinle ilgili fikirlerin tarihini inceliyor. ( Metafor: Mecaz, istiare .)
Çok çarpıcı örneklere yer vermiş kitabında. Mesela, bundan 100 yıl kadar önce, ünlü Fransız psikolog Alfred Binet, Jacques Inaudi
adlı bir genci incelemişti.
Inaudi olağanüstü bir hesaplama dehasına sahipti. 21 haneli iki sayıyı birkaç saniyede birbirine bölüyor, " 2 yıl 48 gün, 12 saat, kaç saniye eder" diye sorulduğuna pat diye cevap verebiliyordu.
Ancak araştırmalar ilginç bir durumu ortaya çıkardı: Sayılarda büyük başarı gösteren Inaudi, iş harflere (yani şekillere, görsel malzemeye) geldiğinde çuvallıyordu.
Mesela ortalama insanın yan yana dizilmiş 7 harfi nispeten kolayca hatırladığını biliyoruz. Inaudi ise ancak 5 harfi aklında tutabiliyordu!
Bellek araştırmaları bize şunu da gösteriyor: Sayıların ve harflerin (şekillerden) ötesinde, bir de " renk " hafızamız var. Kimi sayılarda, kimi şekillerde, kimi de renkleri hatırlamakta daha başarılı.
Tam bu noktada akla şu soru geliyor: Bir sektörde büyük başarı gösteren insanların, o sektöre ilişkin hafızalarının da güçlü olduğunu biliyoruz. O halde ünlü modacıların renk ve şekil hafızası, ortalama insandan çok daha mı güçlü? Böyle bir araştırma var mı?