kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'Kapıları Açın İnsiyatifi' üyeleri eylem yaparak tüm kapıların eşzamanlı olarak açılması çağrısında bulundu.

Kıbrıs'ta yeni bir kapı krizi

Cenk MUTLUYAKALI / LEFKOŞA
Adalı Türklerin yılbaşında Lokmacı kapısını açmasının rövanşını almak isteyen Rum yönetimi Güzelyurt'taki bir başka kapıyı açtı..
Kıbrıs'ta iki toplum arasındaki çözüm için Lefkoşa'daki Lokmacı Barikatı'na ait duvarın Türkler tarafından tek taraflı açılması Rum kesimini zor durumda bırakmıştı. Rumların uzun süre kendi taraflarındaki duvarı yıkmamak için direnmesiyle yaşanan krizin tansiyonu sonunda duvarın yıkılmasıyla düşmüştü. Ancak Lokmacı'dan geçişlerin başlamasına izin vermeyen Rum yönetimi dün sürpriz bir kararla bir başka bir kapıyı açtı. Annan planı tartışmalarında en fazla ön plana çıkan adanın batısındaki Yeşilırmak ile Piro köyü arasındaki geçit Rumlar tarafından açıldı.

BU ADIMA İHTİYAÇ YOK'
Ancak bazı çevreler Rum yönetimin bu atağını siyasi bir manevra olarak yorumluyor. SABAH'ın gelişme ile ilgili sorularını yanıtlayan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat "Bundan önceki geçiş noktalarının (Bostancı ve Lokmacı) açılması konusunda BM ile görüşülerek hareket edildi. Ancak Yeşilırmak kapısı konusunda bir görüşme yapmadık. Lokmacı kapısı ile ilgili sorunu çözmeden attıkları bu adıma ihtiyaç olduğuna da inanmıyoruz" dedi.