kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kapı sektörü ihracatla yüzde 20 büyüyecek

EBRU ERDOĞAN
14.06.2007
İç pazarda inşaat projelerinin artışına bağlı olarak kurumsallaşan kapı sektörü Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracatla büyüyecek Türkiye'de son yıllarda hızla artan inşaat projeleri kapı üreticilerini de olumlu yönde etkiledi. Kapı üreticilerinin yıllık satışları 10 milyon rakamını geçiyor..
ürkiye Orman Ürünleri İthalatçıları ve Sanayicileri Derneği Başkanı, TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi Başkan Yardımcısı ve Platform Kapı'nın Üretici Bayiliğini yapan Sabri Avcı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da giderek artan inşaat projelerinin, Türk kapı sektörünü yüzde 20 büyüteceğini söyledi. Türkiye'deki kapı üreticilerinin kurumsal hale gelmesinin, ihracat artışlarında önemli rolü olduğunu dile getiren Avcı, Türkiye'de artık seri üretimin kaliteli bir şekilde yapılabildiğini ifade etti. Türkiye'de son yıllarda hızla artan inşaat projeleri, kapı üreticilerini de olumlu etkiledi. Bodrum katlarındaki marangozlardan, endüstriyel üretime geçen kapı sektörü, bugün yılda 10 milyonun üzerinde kapı üretmeye başladı. Sektörün seri ve kaliteli üretime geçmesi, sadece iç pazarda değil, dış pazarda da Türk üreticilerin elini güçlendirdi. Daha önce ağırlıklı olarak Avrupa'dan kapı ithal eden Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, artık Türkiye'yi tercih ediyor. Sabri Avcı, Dubai, Bahreyn, Arap Emirlikleri, Libya, Fas, Tunus, Cezayir ve Mısır gibi ülkelere yoğun olarak ihracat yaptıklarını belirterek, "Daha önce yurtdışından olan talep bu kadar çok değildi. Çünkü gerçek anlamda ulusal firma yoktu. Şimdi kapı sektörünün endüstrisi var. Bunlar seri, standart ve büyük üretimler yapabiliyorlar. Bu da rekabeti arttırdı. Bugün 150 milyon dolar civarında ihracat yapıyoruz" diye konuştu. İç pazarda inşaat sektörünün canlı olmasının da sektöre olumlu etkisinin olduğunu belirten Avcı, bu sayede dünyaya üretim yapmaya başladıklarını ifade etti.

2 milyar dolarlık pazar
İçinde hastane kapıları, yangın kapıları ile konutların iç ve dış kapılarının da bulunduğu pazarın büyüklüğünün 2 milyar doların üzerinde olduğunu anlatan Avcı, ürünlerin yüzde 70'inin yeni yapılan inşaat projelerinde kullanıldığını söyledi. Yüzde 30'luk bölümün ise "değiştirme sektörü" denilen, yenilenen kapılar için kullanıldığını dile getiren Avcı, şöyle konuştu: "Değiştirme sektöründe daha kaliteli kapılar kullanılıyor. Çünkü bu insanlar, evlerini arabalarını aldıktan sonra yani her şeylerini tamamladıktan sonra böyle bir değişime gidiyorlar. Bu nedenle de hem tasarım açısından farklı hem de daha kaliteli kapıları tercih ediyorlar." Konutların içinde kullanılan kapı fiyatlarının 150 ile bin YTL arasında değiştiğini ifade eden Avcı, dış kapıların 300-3 bin 500 YTL civarında olduğunu da sözlerine ekledi.
Haberin fotoğrafları