kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbullu artık 'evinde' yüzüyor

Menekşe ATASELİM / EKONOMİ
14.06.2007
İnşaat sektörünün son 3 yılda yakaladığı hızlı büyüme eğrisi, Türkiye'deki konut ihtiyacı ile birleşince İstanbul, irili ufaklı yüzlerce konut projesi ile doldu Çoğu lüks özellikler taşıyan projelerin olmazsa olmazı ise yüzme havuzları. İşte bu hareketlilik İstanbul'daki yıllık havuz üretimini iki kat artırıp 2 bin adede çıkardı ..
İstanbul'un dört bir yanında yükselen yüzlerce konut projesi, son yıllarda inşaat sektöründe gerçekleşen büyümenin en önemli göstergesi oldu. Site kavramının; özel peyzaj uygulamaları, sosyal donatı alanları, spor merkezleri ve özel güvenlik önlemleri ile geliştirildiği projeler pek çok farklı sektörün de kalkınmasına etki etti. Bu etkileşimden en karlı çıkan sektörlerin başında da havuz sektörü geliyor. Büyük çoğunluğunun üst gelir grubuna hitap etmesi nedeniyle zaman zaman eleştiri oklarını da üzerine çeken projelerin en önemli pazarlama elemanları kuşkusuz yüzme havuzları. Havuzsuz evi satmakta zorlanan firmalar da her projelerine mutlaka en az bir havuz eklemeye çalışıyor. Hal böyle olunca havuz sektöründeki iş potansiyeli de ciddi artış gösterdi. Öyle ki, Ulusal Havuz Enstitüsü'nden (UHE) alınan bilgilere göre, 2005 öncesinde yılda bin adet havuz yapılan İstanbul'da son iki yıldır bu rakam ikiye katladı; İstanbul'daki yıllık havuz üretim miktarı 2 bin adede yükseldi.

Başka sektördekiler havuzcu oldu
Müteahhit firmaların havuzda fiyat avantajı elde etmek için büyük rekabet ortamı oluşturduğunu dile getiren UHE Başkanı Üzeyir Uludağ, son yıllarda başka sektörlerden pek çok yatırımcının, kârlı hale geldiğini düşündüğü için havuz işine kaydığını belirtiyor. "Nasıl ki inşaat sektörü ivme kazanınca herkes müteahhitlik yapmaya koyuldu, biz de sektörde aynı durumu gözlemliyoruz" diyen Uludağ, konut projeleri ile işlerin oldukça hareketlendiğini ve geçmişle kıyaslandığında iki kat arttığını söylüyor.

Projeler rekabeti körüklüyor

Firma sayısının artmasının da rekabeti körüklediğini ve ucuza yapılan havuzların yeteri kadar sağlıklı olup olmayacağının mutlaka denetlenmesi gerektiğini belirten Uludağ, havuzlu sitelerde yaşan ev sahiplerinin hijyenik koşullara çok özen göstermesi gerektiğini belirtiyor. Uludağ'ın uyarıları şöyle: "Sitelerde havuzları çok fazla insan kullanıyor. O nedenle hijyenik koşullar daha da önem kazanıyor. Öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli şey havuzun filtre ve dezenfekte tesislerinin ve düzenli çalışması. Sonrasında unutmamak gerekir ki, yüzme havuzunun suyu içilebilir özellikte olmalı."
Haberin fotoğrafları