kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Filistin'de bölünme tırmanıyor... İki hükümeti ve iki başbakanı olan ülkede Başkan Abbas'a bağlı El Fetih militanları, Batı Şeria'da meclis ve Hamas'a ait bakanlık binalarını ele geçirdi..
Ortadoğu'nun kaynayan kazanı taştı. Kızgın sular etrafa saçıldı. Devlet olmaya çalışan bir ulusken, kendi içinde iki 'devlete' dönüşen Filistin'de bir tarafta, önceki gün birlik hükümetin büyük ortağı Hamas'a bağlı militanlarca ele geçirilen Gazze enkazı var...

ÇATIYA BAYRAK DİKTİ
Diğer tarafta ise Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı El Fetih'in kontrolündeki Batı Şeria... Hamas'ın Gazze'de tüm kontrolü ele geçirmesine misilleme başlatan El Fetih, kalesi Batı Şeria'nın Ramallah kentinde operasyonlara başladı. Hamas'ın çoğunluğu elinde tuttuğu meclis binasını bastı. Eğitim bakanlığından başbakanlık ofislerine kadar Hamas'a ait tüm resmi binalara girip kendi bayraklarını çatılara dikti.

BİNALARA YAĞMA
El Fetih'e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı da din okulları, kültür merkezleri, televizyon ve radyo binalarıyla Hamas'a destek veren tüm yardım kuruluşlarını ele geçirdi, yağmaladı. Hamas ofislerinde çalışanların Batı Şeria'da Gazze benzeri bir durumun yaşanacağı endişesiyle işe gelmemeleri, binaların Fetih militanlarınca ele geçirilmesini kolaylaştırdı.

YENİ KOMUTAN ATADI

Batı Şeria'da tam anlamıyla bir kaos yaşanırken, Gazze'de de durum farksız. El Fetih'e bağlı tüm yayın organlarını susturan Hamaslı gruplar kentin dış dünyayla tüm iletişim bağlantılarını kesti. Başbakan İsmail Haniye, Başkan Abbas'a bağlı güvenlik komutanlarının hepsinden rütbelerini geri alarak kentin kontrolünü Hamaslı Tümgeneral Said Fanonuna'ya verdi. El Fetih'in Gazze'deki yöneticilerinin bir bölümü de gelişmeler üzerine Mısır'a, bir bölümü de ailelerini geride bırakarak Batı Şeria'ya kaçtı.

YENİ KABİNE BUGÜN
Sokaklarda kaosun hakim olduğu ülkede siyasi arena da toz duman... Başkan Abbas, hükümeti lağvettikten sonra başbakanlığa, eski Maliye Bakanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün kasası Salim Fayyad'ı getirdi. Böylece Filistin'i oluşturan iki bölgede, iki ayrı başbakan ve iki ayrı kabine oldu.

GÖRÜŞMEYİ REDDETTİ

Hamas'ın "Görüşelim" önerisi Devlet Başkanı Abbas tarafından reddedildi. Hükümetinin lağvedilmesi kararını kabul etmeyen Haniye ise Fransız Le Figaro gazetesine "Gazze'de ayrı bir devlet ilan etmeyeceğiz" dedi. Öte yandan İsrail, Mısır, Ürdün, Birleşmiş Milletler ve Suudi Arabistan Abbas'a olan desteklerini tekrarladı.
Haberin fotoğrafları