kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Futbolun 4 büyüğüne Maliye'den süper indirimli ceza geldi!

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Gelirler Kontrolörleri'nin yaptığı incelemeler sonucunda 4 büyük kulübe "transfer ve bonservis" cezası kesildi Önceki gün Ankara'da yapılan uzlaşmada ise kulüplerin cezaları sıfırlandı, vergi aslında da yüzde 85 indirim yapıldı ..
Maliye, futbolun büyüklerine ceza yağdırdı. Gelirler Kontrolörleri'nin yaptığı incelemeler sonucunda 4 büyük kulübe "transfer ve bonservis" cezası kesildi. FB, GS, Beşiktaş ve Trabzonspor'u kapsayan inceleme raporu üzerine önceki gün Ankara'da uzlaşma yapıldı. Uzlaşmaya, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor yöneticileri katıldı. Beşiktaş'ın cezası 2 milyon YTL'den az olduğu için Gelir İdaresi Başkanlığı'ndaki Merkezi Uzlaşma Komisyonu'na gelmedi. Beşiktaş'ın dosyası İstanbul'da ele alınacak. Gelirler Kontrolörleri'nin, 4 büyük kulübe yazdığı cezaların gerekçeleri ise şöyle:

* Futbolculara ödenen gerçek transfer ücreti ile kayıtlardaki tutarlardan kaynaklanan farklar.

* Yurtdışından getirilen yabancı futbolculara yapılan bonservis ödemeleri.

* Yabancı menajerlere ödenen tutarlar. Büyük kulüplerin yöneticileri uzlaşmasasına oturduklarında, bonservis bedellerinin vergiye tabi olması gerektiği yönündeki rapora katılmadıklarını belirttiler. 1959 yılından bu yana futbolcu transferlerinde bonservis bedeli üzerinden bir vergi kesintisi yapılmadığını savunan yöneticiler, sonradan geliştirilen bu görüşe katılmadıklarını dile getirdiler. Ancak, cezaların büyük bölümünü transfer ücretlerindeki farklar oluşturduğu için bu konu üzerinde daha fazla ısrar edilmedi.

SÜPER İNDİRİM GELDİ

Maliye yöneticileri, futbol kulüplerinin ekonomik durumlarını, sporun sosyal ve uluslar arası yönünü gözeterek, cezalarda özel indirime gitti. Kulüplerin vergi cezaları sıfırlandı. Vergi borcunun ana para tutarında yüzde 85 indirim sağlandı. Böylece yüzde 15'e inen vergi aslının faiziyle birlikte ödenmesi yeterli bulundu. Bu durumda ana para tutarı yaklaşık 5 milyon YTL civarında olan Fenerbahçe'nin, faiziyle birlikte 10.5 milyon YTL, ana para borcu 2.5 milyon YTL olan Galatasaray'ın 5 milyon YTL civarında ödeme yapması gerekecek. Trabzonspor'la görüşmelerin sonuçlanmasından sonra 1 milyon YTL civarında fatura çıkacağı tahmin ediliyor. Galatasaray'a kesilen bazı cezalar ise vergi uzlaşma limiti çerçevesinde İstanbul'da sonuçlandırılacak. Aynı şekilde Beşiktaş'ın cezası da 2 milyon YTL sınırını aşmadığı için Ankara'daki uzlaşma esas alınarak İstanbul'da karara bağlanacak.
Haberin fotoğrafları