kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Formula-G'de 34 üniversite yarışacak

14.06.2007
TÜBİTAK tarafından düzenlenen, 23-29 Temmuz arasında Ankara'da yapılacak Formula-G Güneş Arabaları Yarışı'na bu yıl 34 üniversite katılacak.

Selçuk Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Uluslararası Mühendisler Topluluğu'nun başkanı ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Harun Yetkin, TÜBİTAK'ın güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşması ve öğrencilerin projeler üretmesi amacıyla düzenlediği Formula-G yarışlarının 2005 yılından bu yana yapıldığını söyledi. 2005 yılında yapılan ilk yarışa 16 üniversitenin katıldığını ifade eden Yetkin, geçen yılki yarışlarda 21 üniversiteden 38 takımın yarıştığını kaydetti. Bu yıl 23-29 Temmuzda Ankara'da yapılacak Formula-G Güneş Arabaları Yarışı'na ise 34 üniversiteden 50 aracın katılacağını dile getiren Yetkin, bu yarışlarda Selçuk Üniversitesi'nin de yer alacağını bildirdi.

2006 yılının aralık ayında 21 öğrenci ve 5 öğretim görevlisi bir araya geldiklerini anlatan Yetkin, şunları kaydetti:

''Biz, teknoloji merkezi üniversite ile otomotivde önemli yere gelmiş Konya sanayisinin gücünü birleştirerek yarışlara katılmayı kararlaştırdık. Bu anlamda bir proje hazırladık ve 2 ay önce proje uygulamaya girdi. Güneş enerjisi ile çalışacak aracımızın yapımı sanayide sürüyor. İskeleti ve kaportası neredeyse bitti. Boyaya girecek ve paneller takılacak.''

ÜNİVERSİTELER YARIŞA HAZIRLANIYOR

Yetkin, 5 metre uzunluğunda, 1,8 metre eninde olacak araçlarının teknik hesaplara göre saatte 115 kilometre hız yapmasının öngörüldüğünü belirterek, kayıplar hesaba alındığında saatte 90-95 kilometrelik maksimum hıza ulaşılacağını bildirdi.

Yetkin, ''Biz, kullandığımız motor ve güneş panelleri, yaptığımız tasarımla yarışlara iddialı giriyoruz. Daha önce katılan üniversiteler de araçlarında bazı düzenlemeler yapıyor. Formula-G'de SÜ olarak ilk 3'e girmeyi hedefliyoruz'' dedi.

Yetkin, bu tür araçların oldukça maliyetli olduğunu belirterek, ''Aracımızı oluşturduk, ancak bize pahalıya mal oldu. Adese mağazaları, maliyetin bir bölümünü karşılayacak ölçüde sponsor oldu, ancak yeterli olmadığı için halen sponsor arıyoruz. Konya gibi büyük bir kentte bize sponsor olacak firmalar mutlaka vardır, destek istiyoruz'' diye konuştu.