kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anayasa paketi yine mahkemede

Zübeyde YALÇIN
Sezer, anayasa paketini referanduma götürme kararı alırken, bir maddesinin 367'nin altında oyla geçmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne gidecek..
Kaosa dönüşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kararı ile yeni bir tartışma daha başladı. Sezer, cumhurbaşkanını 5+5 formülü ile halkın seçmesini öngören anayasa değişiklik paketini referanduma sundu ve paketin bir maddesinin 367 çoğunluğa ulaşamadığı için reddedilmiş sayılması gerektiğini belirterek, Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı. Yeni 367 tartışmasında son kararı yine Anayasa Mahkemesi verecek.

MAHKEMEYE NEDEN GİDİYOR?
Anayasa değişiklik paketinin ikinci tur oylamasında, paketin, seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngören birinci maddesi referandumsuz kabul çoğunluğu olan 367'ye ulaşamadı ve 366'da kaldı. Anayasanın 175. maddesine göre, cumhurbaşkanı tarafından veto edilen değişikliklerin kabul edilmesi için 367 oy çıkması gerektiği, aksi takdirde düzenlemenin düşeceği tartışması başladı. Ancak, TBMM Başkanı Bülent Arınç, 367 gerek olmadığını belirterek maddeyi kabul edilmiş saydı, CHP de iptal için Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Sezer'in de, paketin birinci maddesinde 367 oya ulaşılamadığı için mahkemeye başvuracağı belirtildi.

KARAR MAHKEMENİN
Paketin geleceği konusunda son kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Mahkeme, başvuruyu reddederse vatandaşın önüne referandum sandığı konulacak. Paketin iptal edilmesi halinde ise yeni Meclis, cumhurbaşkanını seçecek. Uzlaşma sağlanıp 367 katılım sağlanamazsa, Türkiye yeniden seçime gidecek. Sezer'in kararından sonra gözler referandum süresini 120 günden 45 güne indiren ve YSK'ya gerektiğinde bu süreyi daha da kısaltma yetkisi tanıyan yasaya çevrildi. 4 Haziran'da Köşk'e gönderilen bu yasa için Sezer'in inceleme süresi salı günü doluyor. Sezer, bu yasayı veto ederse iki sandığın 22 Temmuz'da halkın önüne konulması olanaksız hale gelecek.

TBMM'NİN TOPLANMASI

Bu durumda iki sandık için AKP'nin Meclis'i olağanüstü toplayıp yasayı bir kez daha çıkartıp çıkartmayacağı merak konusu oldu. AKP, Meclis'in olağanüstü toplanması halinde küskünlerin seçimi erteletme girişiminden endişe ediyor. Meclis olağanüstü toplanamazsa ve Anayasa Mahkemesi de iptal kararı vermezse referandum 15 Ekim'de yapılacak. Yeni vekiller göreve başladığında Anayasa değişikliği fiilen gerçekleşmediği için Anayasanın mevcut 102. maddesi geçerli olacak. Yani Meclis, başkanlık divanı oluştuktan sonra 30 günlük cumhurbaşkanlığı seçim takvimini başlatacak. 11. cumhurbaşkanı yine Meclis tarafından seçilecek. Devam eden referandum sürecinde ise vatandaş 'cumhurbaşkanını ben seçeceğim" deyip 'evet' oyu verirse yeni bir kaos yaşanacak. Meclis'in seçtiği cumhurbaşkanının istifa etmesi gerekecek.