kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'Hükümeti lağvettim. Yeni Başbakan Fayyad'

Filistin bölündü

Filistin'i oluşturan iki bölgeden birinde kontrol artık tamamen Hamas'ın elinde. Batı Şeria'da ordu ve polisin bağlı olduğu Başkan Abbas iktidarını korusa da İsrailli uzmanlara göre artık "Gazze ayrı bir devlet".....
Devlet olmak için yıllardır siyasi alanda mücadele veren Filistin halkı, ülke içindeki silahlı grupların iç çekişmesine kurban gidiyor... Radikal dinci Hamas örgütünün siyasete girip iktidara gelmesiyle başlayan gerilim artık iç savaşa dönüştü. Dün, Gazze "düştü". Hamas'a bağlı silahlı militanlar, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı ordu ve polis birimlerini, genel karargâhlarını tamamen ele geçirdi. Son hamleleri, Başkanlık binasını ele geçirmek oldu.

YENİ BAŞBAKAN ATADI
Haber ajansları, gazeteler, uzmanlar, yabancı gözlemci ve siyasiler tek bir görüşte birleşti: "Gazze, artık bağımsız, ayrı bir devlet..." Batı Şeria ile aralarındaki 45 km. genişliğinde İsrail toprağıyla ayrılan Gazze, artık iki farklı gücün yönetimiyle de ayrıldı... Başkan Abbas, Hamas'ın iktidara gelmesiyle kesilen para yardımı ve çözüm görüşmelerinin önünü açabilmek için 3 ay önce kurulan birlik hükümetini lağvetti. Hamaslı Başbakan İsmail Haniye bu kararı kesinlikle tanımadığını ilan etse de, Başkan Abbas dün Salim Fayyad'ı yeni başbakan atadı.

SINIR KONTROLÜ GİTTİ
Erken seçime kadar da geçici hükümet kurulacağını açıkladı. Siyasi çözüm en azından kısa vadede sağlanacak gibi görünmezken, El Fetih'in Gazze'deki üst düzey yetkililerinden 100'ü teknelerle Mısır'a kaçtı. Daha fazla "sızıntılar" olmasını önlemek için Hamas "Sınır kontrolünü biz ele alıyoruz" açıklaması yaptı. Normal şartlarda El Fetih'ten polis ve ordu birimlerinin yaptığı güvenlik ve kontrolleri kendilerinin yapacağını ilan etti. Uluslararası güç yerleştirilmesi önerilerini de kesinlikle reddetti. Gazze'de bir diğer sorun da militanların ele geçirdikleri binaları yağmalaması. Başbakan Haniye, dün bir açıklama yaparak halka sakin olmaları çağrısında bulunarak "Siyasi çözüm için kapının halen açık olduğunu" söyledi. Ancak İsrailli uzmanlar, "Gazze düştü. Orası artık Lübnan'ın güneyi gibi" diyerek Hizbullah kontrolündeki "devlet içinde mini devlet" bölgesine atıfta bulundu. Bazı uzmanlar da yaşananları Muhammed Dahlan yönetimindeki El Fetih Güvenlik Güçleri'nin, 1996'da Hamas'a yaptığı operasyonların intikamı olarak değerlendirdi. Abbas'ın hükümeti lağvetme kararını ise lideri olduğu El Fetih hareketi kurmaylarının "adım atmazsa onu devirme resti" çekmesi üzerine aldığı öne sürüldü.

"ABBAS'I TANIYORUZ"

Filistin'deki Hamas hareketinin Suriye'de sürgünde yaşayan siyasal lideri Halid Meşal ise dün Şam'da gazetecilere bir açıklama yaparak, Mahmud Abbas'ı Filistin Devlet Başkanı olarak tanımayı sürdürdüklerini ve kendisiyle işbirliği istediklerini söyledi. Meşal, Arap Birliği'ne de Abbas ve Hamas arasında arabuluculuk yapması çağrısında bulundu.
Haberin fotoğrafları