kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Bürokrasi beklemede

Erken seçim kararı bile alınmadan, seçim sözcüğünün geçmesiyle birlikte bürokraside işler tamamen durdu. Hiçbir bürokrat imza atmadığı gibi, başvuruları inceleme ihtiyacı bile duymuyorlar. Vatandaşın işi mi kaldı, kişi veya kuruluşun telafisi güç zararı mı oluşacak umurlarında bile değil.
Peki gelişmiş ülkelerde de durum böyle mi ? Hayır, asla.
Gelişmiş ülkelerde seçim kararından bürokrasinin etkilenmesi mümkün değil . Hangi siyasi parti kazanırsa kazansın, bürokraside bir değişiklik olmayacağı için, durum fark etmez. Hükümet değişikliklerinde bizde olduğu gibi bürokraside önemli değişiklikler pek fazla olmaz. Herkes kendi işini yapmaya devam eder.
Bizde ise durum çok farklı. Bürokratlar seçim sonuçlarına göre pozisyon alır. Hatta her devrin uyanık bürokrat adayları muhtemel iktidar partisinden listelere girmeyeceğini bile bile aday adayı olur ve seçim sonrası asla hak etmediği makam için siyasilerle pazarlık yapmaya başlar. Her devrin bu uyanık bürokratlarından bazıları ise, bürokratı olduğı mevcut bakanları satarak, rakip partinin ağır toplarına doya servisi yapar. Bazı uyanık bürokratlar da, seçim gündeme gelir gelmez hiç imza atmaz, seçim sonrası kim kazanırsa kazansın onlara yanaşır ve üst makama terfi için ne kadar partiye çalıştığını anlatırlar. Bugün yaşadığımız nokta bu. Bürokrasimizin içler acısı hali maalesef budur.