kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Yabancı yatırımcı gözüyle Türkiye

Hafta başında İstanbul'da toplanan Yatırım Danışma Konseyi toplantısında dünyanın en büyük şirketlerinin CEO'ları, Türkiye ekonomisi hakkında övgü dolu sözlerle olumlu değerlendirmelerde bulundu. Ekonomimiz hakkında söylenen bu övgü dolu sözler ve olumlu değerlendirmeler her Türk vatandaşının mutlu olduğu ve başta gelen dileğidir.
Ancak unutulmamalıdır ki, bir ülkenin ekonomisi hakkında yapılan değerlendirmeler her zaman objektif gerçeğe tekabül etmez. Örneğin, bir ülke hakkında yabancı fon yöneticileri o ülkenin ekonomisinin cennet olduğunu söylüyorsa, orada durup düşünmek gerekir. Çünkü dünyada eşi görülmemiş derecede reel faiz kazanan yabancı fonlar açısından cennet olan o ülke vatandaşları açısından kötü bir ekonomi tablosu oluşturuyordur. Hatırlarsanız 2001 krizi öncesi IMF ile istikrar programı yapılmış ve ekonomimizle ilgili övgü dolu sözler söyleniyordu. Tam o aşamada gecelik faizler 8000'e fırladı ve bildiğimiz büyük krizin etkisi altında ülke olarak ezilmeye başlamıştık. Onun için yabancı fonların her övgüsüne kendimizi kaptırmamamız gerekir. Çünkü reel faizle aşırı kazançlar sağlayan fonlar mutlu, ancak bu yüksek faizleri kendi birikimleri ve varlıkları ile ödeyen ülke halkı ise mutsuz bir konumda olmalıdır.
Yabancı yatırımcılar ülkede ilave istihdam, ilave teknoloji, ilave katma değer yaratmaları halinde, bundan mutlu olmak gerekir. Ancak yabancı yatırımcılar o ülkenin ekonomik varlıklarını büyütmüyor, sadece yabancılaştırıyorsa orada durup düşünmek gerekir. Bu konuyla ilgili Gazeteport'ta yayınlanan Ali İhsan Karacan'ın yazısını okurlarıma tavsiye ederim.