kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

IMF'nin seçim öncesi uyarıları

Uluslararası Para Fonu IMF, seçim takviminin başladığı bu süreçte ekonomimizle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bu değerlendirme hem övgü, hem de dikkat çekme şeklinde oldu.
IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun raporunda, Türkiye'nin ekonomik alanda etkileyici biçimde ilerleme kaydettiği, ortalama yüzde 7.5 büyüme yaşandığı, enflasyon ve reel faizde önemli düşüşün sağlandığı ve reel ekonominin önemli bir modernizasyondan geçtiği hatırlatıldıktan sonra bütün bu olumlu gelişmelerin, önemli ölçüde disiplinli politikalar ve yapısal reformlardaki ilerlemeler sayesinde gerçekleştiğinin altı çiziliyor. IMF bu olumlu değerlendirmelerin yanında Türkiye ekonomisinin hâlâ bazı makro ekonomik sınavlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekmiş ve ülkenin büyük sermaye girişlerine karşı bağımlılığının altını çiziyor. Raporda belirtilen diğer bazı olumsuz değerlendirmelerde ise, harcama sınırının aşıldığına önemli vurgu yapılıyor. Merkez Bankası bağımsızlığının korunması ve MB'nin enflasyonla mücadeleye devam etmesi gerektiği belirtildikten sonra istihdama vurgu yapılıyor. Borç azaltma hedefinden taviz verilmemek şartıyla çalışanların vergi yükünde iyileştirme yapılabileceği ve Türkiye'de istihdamın önündeki engellerin kaldırılması gerektiği belirtiliyor. Mali sektörün güçlendirilmesine yönelik uygulamalara ağırlık verilmesi, Sosyal Güvenlik Yasası'nın süratle çıkarılması ve özelleştirme uygulamalarının kesintiye uğratılmaması isteniyor.
IMF'nin bu değerlendirmeleri yeni değil. Her gözden geçirme toplantısı sonrası yayınlanan raporlarda buna benzer değerlendirmelere yer veriliyor. Ancak bu defa yayınlanan raporun seçim öncesine rastlaması nedeniyle, sanki seçime yönelik mesajlarla değerlendirmenin içi biraz daha doldurulmuş gözüküyor.