kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BAYKAL’IN KARA KUTUSU SİYASETTE... Deniz Baykal’ın "kara kutusu" olarak kabul edilen özel kalem müdürü Nesrin Baytok’a, siyasete atılma teklifi bizzat Baykal’dan gelmiş. CHP’nin Türkiye için bir şans olduğuna inanan Baytok, Deniz Baykal’ın ilkeleri nedeniyle başbakan olamadığını savunuyor ve ekliyor: "Siyaset kararı aile hayatımı etkiledi ama ailede herkes görevinin bilincinde."

Yemekleri eşim yapar, mutfağa ben pek girmem

ŞENOL ATEŞ ANKARA
CHP lideri Deniz Baykal'ın yıllarca özel kalem müdürlüğünü yapan Nesrin Baytok, şimdi Ankara Milletvekili adayı. Baykal'ın "O bizim elimiz ayağımızdı" dediği Baytok hedeflerini ilk kez SABAH'a anlattı..
Nesrin Baytok 18 yıldır CHP lideri Deniz Baykal'ın en yakınındaki isim... Baykal ona "O bizim elimiz ayağımızdı. Bulabilir miyiz bilmiyorum ama yeni bir Nesrin arıyorum" diyecek kadar önem veriyor. Baytok, Baykal'ın başbakanlık yapmamasını "Ülke için kayıp" olarak görürken, "18 yıldır kenardaydım artık sahaya giriyorum" diyor.

* Adaylığa nasıl karar verdiniz? Fikir sizden mi Deniz Bey'den mi çıktı? N.B.: Benim kararımla olmadı. Genel Başkan değerlendirdi, benim onunla çalışan biri olarak böyle bir talepte bulunmam düşünülemez.

* 18 yıldır Baykal'ın yanında, siyasetin içindesiniz. Günde kaç saatinizi bu işe ayırıyorsunuz? N.B.: 24 saatimiz de iş. Burada olsam da olmasam da, her an genel başkanın programlarını izlerim.

'ARTIK SAHADAYIM'


* Bu durum özel yaşamınızı nasıl etkiliyor? N.B.: Bir kızım var, üniversiteye hazırlanıyor. Ben seçimlere hazırlanıyorum, kızım sınavlara. Ama bunlar birbirine karıştırılmaması gereken görevler.

* Kızınız şikâyetçi değil mi? Aile yaşantınıza nasıl yansıyor? N.B.: Benim bir şikâyetim yok. Kızım da eşim de bu süreç içinde gerçek bir destekçiler. Nadir durumlarda bazı sitemleri oluyor tabi. Aileyi ayakta tutacak güç kadın şüphesiz. Ama bir kadın olarak mücadeleden kaçmamak gerektiğini de biliyorum.

* Siz siyasete nasıl bakıyorsunuz? N.B.: Türkiye'de sorunlar çok farklı ve birikmiş durumda. Bunu da önümüzdeki süreçleri doğru değerlendirirsek aşabiliriz. 12 Eylül ile başlayan son 25 yıllık süreçte Türkiye'nin gerçekten iyi yönetilmediğini düşünüyorum.

* CHP nasıl bir parti? N.B.: CHP, bir dürüstlüğü önüne koyan, iki ne yapacağını bilen bir parti. Politikalarını oturtmuş Türkiye politikasını netleştirmiş, Türkiye'nin ihtiyaçlarını doğru tespit eden bir parti.

ARTIK BEN DE SAHADAYIM'

* Türkiye'de siyaset nasıl algılanıyor size göre? Siz nasıl görüyorsunuz? N.B.: Uzun zamandır şöyle bir algılama var. Siyaset, kişisel olarak zenginleşme kapısıdır, ya da yakınlarını zenginleştirme yoludur. Bu algılamadan biz siyaseti çekip çıkartmak istiyoruz. CHP siyaseti bir zenginleşme aracı olarak görmüyor. nSiyaseti uzun zamandır mutfağından takip ediyorsunuz. Şimdi ilk defa aktif rol alacaksınız. Ne düşünüyorsunuz? N.B.: 18 yıldır saha kenarındaydım. Şimdi top ayağımda. Bakalım ben topa nasıl vuracağım.

* Deniz Baykal'ın eşi Olcay Hanım, eşine destek olurken hiç ön plana çıkmıyor. Kendisini nasıl tanıyorsunuz? N.B.: Çok özel bir insan. Kendine özgü duruşunu bozmuyor. Siyaseti yakından izlediğini, Deniz Bey'in programlarını yakından takip ettiğini biliyorum.

* Ailenizle, eşiniz ve kızınızla zaman geçirebiliyor musunuz, örneğin akşam yemeklerinde birlikte oluyor musunuz? N.B.: Akşamları birlikte yiyoruz. Belki kızım Hazal değil ama Can (eşi) beni mutlaka bekler.

* Siyasetin mutfağında yer alıyorsunuz da evdeki mutfağa girme zamanını bulabiliyor musunuz? N.B.: Evdeki mutfağa pek girme imkanı bulamıyorum. Daha çok Can mutfak işleri ile uğraşıyor. Ama ev işlerini fırsat buldukça yaparım.