kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'12 Eylül darbesiyle kadınlar siyasi hayattan uzaklaştırıldı'

İLİŞKİLİ HABERLER
'12 Eylül darbesiyle kadınlar siyasi hayattan uzaklaştırıldı'
* Mecliste bugün 34 kadın milletvekili var. Yeni dönemde 40-50 arası olacağı tahmin ediliyor. Sizce yeterli mi? N.B.: Bu sayıları yeterli bulmuyorum. Halbuki yüzde 50-50 olsa ne kadar hoş olurdu. Böyle bir durumda Türkiye başka bir Türkiye olurdu.

* Meclis'teki kadın sayısı nasıl artırılabilir? N.B.: 12 Eylül'le birlikte siyasi kurum gelenekler büyük bir darbe yedi. Bu gelenek ve kurumları doğru bir şekilde yerli yerine oturtmak durumundayız. Bu yapıldığı zaman kadınlar da hak ettikleri yerlere gelecekler ve oturacaklardır. 12 Eylül ile birlikte kadın ve gençler siyasetten uzaklaştırıldı.Yargıda ve üniversitelerde, çok sayıda kadın var. Siyasette eksik. Bunun nedenlerinden birisi köksüz bırakılmak, kadınlar sosyal hayatın içinde yer alırken siyasi hayatın içine yeterince giremiyorlar. Ayrıca mali bakımdan var olan ciddi bir eşitsizlik, bu alanda da kendini gösteriyor.

* Siyaset erkek işi mi? N.B.: Öyle değil. Bu yıkılmalı. Çok sayıda erkek siyasetin içinde de onun için. İskandinav ülkelerinde cinsiyet kotası, Türkiye'nin tam tersine erkekler lehine kullanılıyor. O kadar çok kadın var ki siyasette, kimi zaman erkekleri korumak gerekiyor.