kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Medeniyetler çatışmasına neden olursun

Yeni Haber
Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'yi, üstü kapalı olarak "Türkiye'nin AB üyeliğini engellersen 'medeniyetler çatışması'na neden olursun" şeklinde uyardı.

Daily Telegraph gazetesinin haberine göre Rehn, Batı ile İslam arasında bir medeniyetler çatışması gerçekleşecekse, bunun Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini durdurmasının bir sonucu olacağını söyledi.

21. YÜZYILIN EN BELİRLEYİCİ JEOPOLİTİK KONUSU

Türkiye'nin AB üyeliğini, "21'nci yüzyılın en belirleyici jeopolitik konularından biri" olarak nitelendiren Rehn, "Zamanımızın en büyük mücadelesi, Avrupa ve İslam arasındaki ilişki ya da daha geniş biçimde Batı ve İslam arasında" dedi.

TÜRKİYE BİR İSTİKRAR ABİDESİ


Türkiye'nin, dünyadaki en istikrarsız bölgesinde bir istikrar abidesi olduğunu ifade eden Rehn, Türkiye'nin ayrıca Fas'tan Malezya'ya Müslüman dünyası için bir demokrasi göstergesi olduğunu da ifade etti.

Rehn, Türkiye'nin üyeliği konusunda tartışmaların hala devam etmesini ise hem AB'nin kredibilitesine zarar vermesi hem de milliyetçiliği arttırarak Türkiye'deki reform sürecini zayıflatması nedeniyle eleştirdi.

MEDENİYETLER ARASINDA BİR KÖPRÜ

AB'nin Genişlemede Sorumlu Üyesi, "Sadece retorik değil, gerçekte de Türkiye medeniyetler arasında bir köprü. Başarılı bir üyelik süreciyle Türkiye medeniyetler arasında daha güçlü bir köprü olacak" dedi.

(ANKA)