kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Alerji astıma dönüşebilir

09.06.2007
Uzmanlar, alerji şikayeti olan kişilerin alerjen madde ile uzun süreli karşılaştıklarında astım hastalığına yakalanabileceklerini bildiriyor.

Denizli Devlet Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Nurgül Bozkurt, çimen ve ağaç polenlerinin havaya karışması ve insanların pikniğe gitmesi sebebiyle bazı hastalıklarda artış meydana geldiğini, bunların başında da alerjik rinit geldiğini ifade etti.

Hastaların neye karşı alerjisi olduğuna dair bilgilerin önem taşıdığına işaret eden Dr. Bozkurt, "Pikniklerde veya açık havada polenlerle karşılaşılmaktadır. Dolayısıyla alerjik şikayetlerin de arttığı görülmektedir. Hastanemizde yapılan alerji testlerin sonucuna göre Denizli'de çayır, çimen, zeytin ağacı ve hububat karışımına karşı alerjilerin sık görüldüğü tespit edilmiştir. Alerji şikayetleri olan hastalarımızın aynı zamanda neye karşı alerjisi olduklarını anlamaları için test yaptırmalarını önermekteyiz." diye konuştu.

Bozkurt, alerji şikayeti olan kişilerin alerjen madde ile uzun süreli karşılaştıklarında astım hastalığına yakalanabileceklerini de belirterek şunlarısöyledi: "Alerjiyle astım hastalığının birlikte görülebilme olasılığı çok yüksektir. Alerji hastalığında sinsi olarak seyreden astım hastalığı yıllar sonra kendini astım kriziyle bile gösterebilmektedir. Astımın akciğerde kalıcı hasar bırakmasına sebebiyet vermeden erken tedavi yapılması gerekir. Bunun için de erken tanı önemlidir. Bu açıdan hapşırık, burun akıntısı, nefes darlığı hissi, hırıltı gibi şikayetleri olan hastalarımızın mutlaka bir uzman doktora görülmeleri gerekmektedir."

(CHA)