kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Buğday fiyatında ilk sıralardayız

Yeni Haber
Dünya piyasasına bakıldığında, ABD'de buğdayın tonu 222 YTL, Kanada'da 263 YTL ve Avustralya'da ise 272 YTL'den işlem görürken Türkiye'de yeni açıklanan rakamlara göre ekmeklik buğdayın tonunun taban fiyatı 425 YTL oldu.

Konya Ticaret Borsasından (KTB) edinilen bilgiye göre, Türkiye'de özellikle makarnalık ve ekmeklik buğday başta olmak üzere hububatta fiyatları, dünya piyasalarının oldukça üzerinde oluşuyor.

KTB'nin yayınladığı dünya piyasası buğday fiyatları (1 dolar: 1,35 YTL olarak ele alınıyor), Türkiye'deki fiyatların neredeyse yarısına denk geliyor. Dünya piyasasında, ABD'de 1. sınıf sert kışlık buğdayın tonu 222 YTL, 1. sınıf Kanada buğdayı 263 YTL, Arjantin ekmeklik buğday 184 YTL, Rusya yumuşak ekmeklik 155 YTL, sert Avustralya buğdayının tonu 272 YTL, Ukrayna yumuşak ekmeklik ise 162 YTL'den işlem görüyor.

Makarnalık durum buğdaylara bakıldığında ise İtalyan durumunun tonu 271 YTL, Fransa durumunun tonu ise 285 YTL'den dünya piyasalarında yer alıyor.

ARPAMIZ BİLE DÜNYA BUĞDAYINDAN PAHALI...

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yeni açıkladığı buğday taban fiyatlarına göre ise Türkiye'de ekmeklik sert buğdayın taban fiyatının tonu 425 YTL oldu. Buna 45 YTL destek de ilave edildiğinde rakam 470 YTL'ye çıkıyor.

Ekmeklik buğdayda sert dışında kalan diğer sınıfındaki buğdayın alım fiyatı ise destek hariç 375 YTL olarak belirlenirken, makarnalık durum buğdayın tonu 440 YTL (45 YTL destek hariç) olarak açıklandı.

Son açıklanan müdahale alım fiyatlarına göre arpanın tonu ise 320 YTL oldu. 35 YTL de destek ele alındığında fiyat 355 YTL'ye çıkıyor. Bu rakamlara göre Türkiye'de arpanın tonu bile dünya piyasasındaki en pahalı buğdaydan bile yüksek fiyattan işlem görüyor.

Bu rakamların Türkiye'deki ticaret borsalarında hasat dönemi dışında kalan aylarda (Aralık-Nisan arası) daha da artabileceğini belirten KTB Başkanı Mehmet Kara, Türkiye'de fiyatların dünya piyasasının oldukça üzerinde olduğunu söyledi.

Dünyanın hububat üretimi merkezi konumundaki ülkelerde (ABD, Kanada, Avustralya, Arjantin) çiftçi başına ortalama 2-3 bin dekar, Avrupada ise 150-160 dekar arazi düştüğünü vurgulayan Kara, Türkiye'de ise çiftçi başına ortalama 55 dekar tarım alanı düştüğünü, bunun da maliyetleri yükseltebildiğini kaydetti.

Türkiye'de enerji, mazot, gübre ve su gibi girdilerin pahalı olduğunu dile getiren Kara, ''Bu girdiler yüksek olunca çiftçi ister istemez yüksek fiyat bekliyor. Türkiye'de buğdayın fiyatla değil mazot ve gübre gibi girdilerinde iyileştirmeyle desteklenmesi gerekiyor. Su desteği bile verilmeli. Ayrıca desteklerin artırılması ve zamanında verilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

(AA)