kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Societe Generale'in gözü TEB'i alan BNP Paribas'ta

MAHMUT SANCAK
Societe Generale, Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas'ı almak için harekete geçti. Banka, piyasa değeri 107 milyar $ olan BNP Paribas'a 'İstemezsen zorla satın alırım' teklifi yaptı..
Avrupa bankacılık sektöründe konsolidasyon süreci bütün hızıyla devam ediyor. 2007 yılında şu ana kadar toplam 324 milyar dolarlık satın alma teklifinin yapıldığı sektörde, yeni bir devler birleşmesi gündeme geldi. Fransız Les Echos gazetesinin haberine göre Türkiye'de TEB'in yüzde 50'sini alan Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas, diğer Fransız banka Societe Generale tarafından yutulmak üzere. Birleşmenin gerçekleşmesi halinde geçen sene Oyakbank'ı almak için harekete geçen ancak son anda masadan kalkan Societe Generale, TEB üzerinden Türk finans pazarına girmiş olacak. Birleşmenin toplam maliyeti hakkında ise herhangi bir rakam dile getirilmedi. Satın alma söylentilerinin yayılmasının ardından BNP'nin hisse değeri yüzde 2.3, Societe Generale'nin ise yüzde 1 oranında yükseliş kaydetti. Societe Generale ve BNP ortaklığı hayata geçerse toplam 193 milyar piyasa değeriyle Avrupa'nın en büyük ikinci, dünyanın ise en büyük dördüncü bankası kurulmuş olacak. Şube sayısı Fransa genelinde 5 bin 150'ye ulaşacağı ortaklık bünyesinde toplam 262 bin çalışan bulunacak.

YA İSTEYEREK YA ZORLA
Haberde bankanın, BNP'ye öncelikli olarak dostça birleşme önerisinde bulunduğu ve bunun için danışman olarak iki yatırım bankasını görevlendirdiği duyuruldu. Bankalardan birinin Morgan Stanley olduğu belirtilen haberde diğer bankanın kimliğiyle ilgili herhangi bir bilgi verilmedi. Gelen bilgilere göre Societe Generale'in yaptığı teklife BNP'nin soğuk bakması durumunda düşmanca bir satın almanın da gündeme gelebileceği belirtiliyor. Haberde Societe Generale CEO'su Daniel Bouton'un bankanın strateji kurulunu toplayarak şirketin büyüyebilmesi için satın almanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek kurulun desteğini aldığı vurgulandı. Piyasalardaki son duruma göre Societe Generale'in değeri 86 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. BNP'nin ise 107 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Buna rağmen Societe Generale'in satın alma için gerekli kaynağı toparladığı ifade edildi.
Haberin fotoğrafları