kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolar ve borsayı 2 korku salladı

1- ABD tahvil faizi yüzde 5.25'i aşınca bütün dünya borsaları düştü. İMKB de yüzde 1.1 kan kaybetti

2- Türk piyasalarındaki kaybı artıran ise Kuzey Irak'a yönelik operasyon söylentisi oldu. Dolar 4 kuruş arttı

ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 5.25 seviyesini kırmasının ardından dünya borsalarını 'ABD faiz artıracak' korkusu sardı. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı hızlanırken, faizi yükselen ABD'ye paralar aktı. Türk piyasaları ise ordunun Kuzey Irak'a yönelik operasyon yapacağı beklentisi ile tüm bu gelişmelerden daha da fazla etkilendi. Borsanın yüzde 2.5'i aşan kaybı gün sonunda ABD'den gelen açıklama ve yeniden düzelen dış piyasaların etkisiyle yüzde 1.14'te sınırlandı. Borsa günü 44 bin 332 puandan kaparken 1 haftalık kayıp yüzde 6'yı buldu. Faiz yüzde 18.73'e tırmandı. Dolar da dün gün içinde bankalararası piyasada 1.36'ya çıkarak mayıstan bu yana en yüksek değeri görürken Merkez Bankası'nın gösterge kurlarına göre, lira dolar ve Euro'ya göre sırasıyla yüzde 2.24 ve yüzde 1.4 değer kaybetti. Merkez Bankası, gösterge dolar kurunu, 1.34/1.35 YTL, Euro kurunu 1.79/1.80 YTL, pariteyi ise 1.3369 olarak açıkladı.

EUROBOND BAŞI ÇEKTİ
Bono tarafında ise valörlü işlemlerde yüzde 18.35 seviyesini gören gösterge 4 Şubat 2009 vadeli bononun getirisi, kapanışta yüzde 18.60 oldu. Pazartesi valörlü işlemlerde ise gösterge bononun bileşik faizi yüzde 18.57'yi buldu. Global kaygılar, yüksek riskli olarak nitelendirilen Türk Eurotahvillerinin de piyasanın üzerinde gerilemesine neden olurken, gün içinde gösterge 2030 vadeli Eurotahvilin faizi son altı ayın en yüksek seviyesini gördü. Fiyatı 150 dolara kadar gerilen gösterge Eurotahvil, daha sonra gelen alımlarla toparlandı ve yüzde 0.563 kayıpla 152.250 dolardan ve yüzde 7.169 faizden işlem gördü.

GÜN SONU TOPARLANMASI
Gün içinde faizi yüzde 5.25 seviyesini kıran ABD Hazine tahvillerine bu noktadan alım gelmesiyle iç piyasada lira ve bono kayıplarının bir bölümünü geri aldı. Toparlanmada ABD para otoritelerinden gelen açıklamalar etkili oldu. ABD Merkez Bankası para politikası organı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin üyelerinden Michael Moskow, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alındığını ve yüzde 5.25 olan gösterge faiz oranının şu aşamada "uygun bir oran" olduğunu söyledi. Aynı zamanda Chicago Merkez Bankası Başkanı da olan Moskow, yaptığı açıklamada, enflasyonun kendisi açısından rahat olabilecek bir düzeye gerilemesi için önünde hala yol olduğunu ifade etti. Yabancı analistlere göre TL, diğer gelişmekte olan ülkelerin paralarına göre daha hassas, bunda Türkiye'deki siyasi belirsizliklerin fazla olması etkili. Kuzey Irak'a operasyon konusunda hükümet ile askeri kanat arasında eşgüdüm tablosunun oluşmaması piyasalar önündeki en büyük handikaplar arasında sıralanırken, bunun da kırılganlığı artırdığı belirtiliyor.