kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rus kotası 'Trenli feribot' ile aşılacak

Rahim AK - MOSKOVA
Tren yoluyla taşınacak ihraç ürünleri Samsun'da toplanıp deniz yoluyla Kavkaz Limanı'na taşınacak Aynı tren Rusya'nın iç kesimlerine kadar ulaşacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Rus kotası 'Trenli feribot' ile aşılacak
Rusya'nın, karayolu taşımasında koyduğu kota nedeniyle zorlanan ihracat demir ve deniz yoluyla aşılacak. Türkiye'den yapılan ihracatta yıllık 5 bin TIR'ın giriş yapabileceği belge sınırlaması getiren Rusya'da TIR belgeleri karaborsada geziyor. Rusya'nın başkenti Moskova'da Türkel Fuarcılık tarafından düzenlenen üç tekstil fuarını ziyaret eden Moskova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Bahri Can Çalıcıoğlu, Ulaştırma Bakanlığı'nın Rusya ile öncelikli olarak demir yolu anlaşması protokolünü kısa süre sonra imzalayacağını belirtti.

DENİZYOLU GÜNDEMDE
Çalıcıoğlu demiryoluyla çeşitli illerden Samsun'a gelecek olan ihracat ürünlerinin "Trenli feribot" ile Rusya'nın Kavkaz Limanı'na taşınacağını buradan da yine demiryolu ile Rusya'nın iç bölgelerine ulaştırılacağını söyledi. Çalıcıoğlu, "Ancak TIR belgeleri şu anda karaborsada 2 bin 500 dolar karşılığında satılıyor. Bu ihracatçılarımıza ciddi maliyetler yüklüyor. Demiryolu taşımacılığıyla hem belge sorunu aşılacak hem de Türkiye'nin tüm illerinden gelen ihraç ürünleri Rusya içine ucuz bir şekilde ulaştırılacak. Bu sayede ihracat ürünlerinde taşıma maliyeti üçte bir oranında düşecek" dedi. Çalıcıoğlu, demiryolu dışında deniz yoluyla yapılan konteynır taşımacılığı için Türk armatörlerle görüşmeler yapıldığını kaydetti. Bu görüşmeler sonucunda Türkiye'de Mersin Limanı'ndan başlayacak konteynır taşımasının Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz limanlarını dolaşarak Rusya'nın Rostov Limanı'na ulaşacak bir ihracat ağı oluşturulması kararlaştırıldığını ifade etti. Bahri Çalıcıoğlu böylece Rusya'ya yapılan ihracatın önündeki zaman ve maliyet engellerinin tümüyle aşılacağını vurguladı.