kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dalaman 1 milyon yolcu ağırladı gözünü Antalya'nın tahtına dikti

HACER GEMİCİ
180 sezon gününde 1 milyonuncu yolcuyu karşılayan ATM Dalaman Dış Hatlar Terminali, önümüzdeki yıllarda Antalya'nın en büyük rakibi olacak. Hedef 2 yıl içinde 5 milyon yolcu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Dalaman 1 milyon yolcu ağırladı gözünü Antalya'nın tahtına dikti
Yaklaşık bir yıl önce hizmete giren ATM Dalaman Dış Hatlar Terminalı, Antalya'nın yerine oynuyor. Geçen yıl 1 Temmuz'da işletmeye açılan terminal dün 1 milyonuncu yolcusunu karşılarken, hedef 2 yıl içinde 5 milyon yolcuya ulaşmak. 150 milyon dolara mal olan ve sezon dışı günler hariç 180 gündür işletmede olan ATM Dış Hatlar Terminali'nin 1 milyonuncu yolcusu İngiliz Mengham Ailesi oldu. Düzenlenen törende konuşan Vali Koçaklar, "Muğla olarak yılda 3 milyon kişiyi ağırlıyoruz. Bugün itibarıyla 1 milyonuncu yolcuyu karşılıyoruz. Hedefimiz 2 yıl içinde 5 milyon yolcuyu buraya getirmek" değerlendirmesinde bulundu.

SABİHA GÖKÇEN'E TALİBİZ
Tören öncesinde basın mensupları ile bir araya gelen ATM Genel Müdürü Hamdi Güvenç de, yap-işlet-devret (YİD) ihalesinin şartlarına göre Şubat 2007 tarihinde tamamlanması gereken terminali 8 ay öncesinden bitirerek 1 Temmuz 2006'da işletmeye açtıklarını söyledi. Güvenç, Dalaman'ın terminalinin toplam yıllık kapasitesinin 3 milyon yolcudan 10 milyon yolcuya çıkarıldığını ifade ederek, "Eğer burada öngörülen turizm yatırımları ve 70 bin yeni yatak kapasitesine ulaşılırsa 10 milyon yolcu için çok uzun yıllar beklemeyiz. İkinci Antalya olabiliriz" dedi. Antalya Havalimanı'nın da yapımcı şirketi olan ATM'nin 2 Temmuz'da ihalesi yapılacak olan Sabiha Gökçen Havalimanı'na teklif vermeye hazırlandığını dile getiren Güvenç, "Her türlü havalimanı ihalesinde varız. Sabiha Gökçen'e de gireceğiz" diye konuştu. Havalimanın bin 100 kilometrelik sahil şeridine hizmet verdiğini ve Dalaman, Kaş, Kalkan, Fethiye, Marmaris, Göcek ve Dalyan gibi turizm bölgelerine hitap ettiğini söyleyen Güvenç, "Yolcularımızın yüzde 56'sını İngilizler oluşturuyor. Yüzde 10 Almanlar, yüzde 12 Hollandalılar ve Ruslar geliyor. Biz daha çok Rus turist istiyoruz. Bunun için de özellikle 5 yıldızlı otellere ihtiyaç duyuluyor" dedi.

RUSLAR'I DA BEKLİYORUZ
2007'nin iyi bir sezon olacağını ifade eden Güvenç, yıl başındaki umutsuzluğun giderek yok olduğunu ve özellikle 2008'in turizm açısından daha da iyi geçmesini beklediklerini kaydetti. Son dönemde sadece İngiltere'den gelen turistlerin yüzde 35'inin internet üzerinden rezervasyon yaptığını ve kendi paketlerini kendilerinin belirlediğini anlatan Güvenç, "Turizm kendi dinamiğini oluşturuyor. Havalimanları da bu dinamiğe ayak uydurmalı. İngiltere'de 66 milyon kişi yurtdışına seyahat ediyor. Bunun 13. 9 milyonu İspanya'ya, 11.7 milyonu Fransa'ya giderken bize sadece 1. 3 milyonu geliyor. Uçak ve yatak kapasitesi artsa bu potansiyel de artacaktır" dedi.