kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sınırötesi ABD'nin korkulu rüyası

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Sınırötesi ABD'nin korkulu rüyası
Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik operasyon olasılığı, dünya basınını yoğun biçimde meşgul ediyor.

REUTERS: ABD'NİN KORKULU RÜYASI

Reuters'en konuşan yabancı analistler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin büyük çaplı bir Kuzey Irak operasyonunun Amerika Birleşik Devletlerinin adeta korkulu rüyası haline geldiğini ve olası harekâtın ülkenin bir nebze durulmuş bu bölgesinin dengesini bozacağını ileri sürüyor.

Reuters ajansı, bir web sitesinin Çarşamba günü bildirdiği habere vurgu yapıyor. Haberde, PKK'lı teröristlere yönelik bir harekât için 50 bin Türk askerinin bölgeye yığıldığının bildirilmesinden sonra Washington'un alarma geçtiği ve bölgede olup bitenleri öğrenmek için istihbaratlarını hızlandırdıkları öne sürüldü.

"CİDDİ BİR ÇATIŞMA RİSKİ VAR"


Reuters'e konuşan analistler, hem Türk hem Iraklı yetkililerin operasyon haberlerini yalanlamalarına rağmen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dağlık bölgelerde küçük çaplı baskınlar yaptıklarının bilindiğini söyleyerek, bu gibi operasyonların çok sık görülmediğini fakat yine de Türkiye'nin Kuzey Irak bölgesini güvenli bir cennet olarak gören PKK'lı teröristleri yok etmek için fırsatı kaçırmayacakları görüşünü dile getirdiler.

Analistlere göre asıl risk Türkiye'nin bu küçük çaplı operasyonlarla yetinmeyip Iraklı Kürtlerle ciddi bir çatışma içine girerek komşu İran'ı da cesaretlendirmesi.
"BİR ÇOK CEPHE AÇILMASINA NEDEN OLUR"

Brookings Enstitüsü analistlerinden Ömer Taşpınar "Bu batağın ortasında Pandora'nın kutusunu açmak gibi bir şey olur. Fiyasko olur. Irak'a komşu diğer ülkelerin de Irak sınırlarını zorlamaya kalkması ve bir çok cephe açılmasına sebep olur" diye konuştu.
Washington Uluslar arası Stratejik Çalışmalar Merkezi, Orta Doğu programı başkanı Jon Alterman "Irak'ın kuzeyinde böyle bir karmaşa Amerika Birleşik Devletlerinin Irak üzerindeki tüm planlarını bozabilir. Türkiye ile olan iyi ilişkilerimize de derin yaralar açabilir. Daha az kargaşa istenen bu bölgede var olan kaosu iyice arttırabilir," dedi.
TSK TERÖRİST SALDIRILARA KARŞILIK VERECEK

Öte yandan Reuters'te Türkiye ile ilgili çıkan başka bir haberde
Türk Ordusu terörist saldırılara karşılık vereceğini açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetleri Cuma sabahı bir açıklama yaparak PKK teröristlerinin açtıkları ateşe karşılık vermek için 'tartışılamaz' hakka sahip olduğunu bildirdi.
Genelkurmay'ın web sitesinden yapılan açıklamada General Yaşar Büyükanıt'ın iki ay önce hükümetten 'bize yetki verin girelim' talebine de değinildi. Bildiride "Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörizme karşı savaşmak için sarsılamaz bir kararlığı ve bu gibi terörist saldırılara karşılık vermesi tartışılmaz bir gerçektir" denildi.

"BÖLGESEL SAVAŞI TETİKLEYEBİLİR"

New York Times, başyazısında "Türkiye'nin liderleri, Irak'taki büyük bir askeri operasyonun, Türkiye'yi PKK'nın yapabileceklerinden çok daha fazla olumsuz etkileyecek bir dizi bölgesel savaş ve yeni gruplaşmaları tetikleyebileceğini anlamalı" sözlerine de yer verdi.

NYT: TÜRK HÜKÜMETİ FELAKETTEN BAŞKA BİR ŞEY ELDE ETMEZ

New York Times gazetesi, "Irak'taki yeni tehlike" başlığını kullandığı başyazısında Irak'ın, şu anda en son ihtiyacı olduğu şeyin Kuzey Irak'ta binlerce Türk askerinin bulunması olduğunu vurgularken "Türk hükümetinin böylece bir şey olursa bir felaketten başka hiçbir şey elde etmeyeceğini bilmeli" dedi.

Bush yönetiminin haklı olarak Türkiye'yi uyardığını kaydeden NYT, bir Türk saldırısının Irak'taki kargaşaya yeni ve daha tehlikeli bir boyutu ilave edeceğini, Arapları öfkelendireceğini, Türkiye'nin kalan AB üyelik umutlarını yok edeceğini savundu.

Buna karşın Türkiye'nin "gerçek" bir sorununun olduğunu da belirten gazete, Türkiye'de büyük tepkilere dikkat çekerken askerlerin, "Kökleri siyasi İslam'da olduğu için Erdoğan hükümetinden nefret ettikleri" iddiasına da yer verdi.

Gazete, "Türk ordusunu frenlemek için Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates'in yaptıkları uyarılarından daha fazlaya ihtiyaç olacağı" yorumunu da yaptı. Gazete "Türkiye'nin liderleri, Irak'taki büyük bir askeri operasyonun, Türkiye'yi PKK'nın yapabileceklerinden çok daha fazla olumsuz etkileyecek bir dizi bölgesel savaş ve yeni gruplaşmaları tetikleyebileceğini anlamalı" sözlerine de yer verdi.

FT: ERDOĞAN ASKERLERİN SINIR ÖTESİ OPERASYON ÇAĞRISINA DİRENİYOR


Türkiye'nin sınırda güvenliğini artırdığına dikkat çeken Financial Times da geniş çapta sınır ötesi operasyon konusunda yoğun bir spekülasyon bulunduğunu belirtti. Türk halkının şehit cenazelerinde gösterdiği tepkilere de işaret eden gazete, Tunceli'nin sınırdan uzak olmasının saldırıyı Kuzey Irak'ta değil, Türkiye'de üslenmiş olan asilerce gerçekleştirildiği yorumlarını da aktardı. Gazete, "Sayın Erdoğan, askerlerin artan 'Irak içerisinde hareket' çağrılarına direniyor gibi" değerlendirmesini de yaptı.

LE FIGARO: ANKARA ABD VETOSUNU GÖZARDI ETMEKLE TEHDİT EDİYOR

Fransız gazetesi Le Figaro ise, Türk operasyon söylentilerinin bölgedeki gerilimi arttırdığını belirtirken "Tüm bölge alarma geçti" diye yazdı. Söylentilerin askeri operasyon tehdidini güçlendirdiğini öne süren gazete, bölgede herhangi bir kuvvet hareketinin Irak ve ABD'ye baskı biçiminde yorumladığını kaydetti. Le Figaro, "Bağdat ve Washington'un söz verdiği, PKK ile mücadelenin sonuçsuz kalmasından öfkelenen Ankara, Amerikan vetosunu gözardı etmekle tehdit ediyor" sözlerini kullandı.

EL PAIS: GÜNEYDOĞU'DAKİ GERİLİMİ IRAK'A TAŞMAKLA TEHDİT EDİYOR

İspanyol El Pais ise Güneydoğu Anadolu'daki gerilimin Kuzey Irak'a taşmakla tehdit ettiğini belirterek TSK'nın son on yılda görülmemiş bir operasyon gerçekleştirdiğini, üç ili güvenlik bölgesi ilan ettiğini kaydetti. Gazete "Yabancı yatırımcılar, Türkiye'nin Irak'taki askeri macerası, Ankara hükümetinin AB'ye yakınlaşmasını mahvetmesinden korkuyorlar" yorumunu yaptı.

LE MONDE: TEHDİT AĞIRLAŞTI

Fransız Le Monde da "Türkiye, PKK'nın Kürt ayrılıkçılarının Irak'taki üslerine karşı müdahale ile tehdit ediyor" başlığı ile verdiği haber analizinde "Büyük saldırı lanse edilmemiş olsa da tehdit daha ağırlaştı" görüşünü dile getirdi. Operasyon olasılığının ABD'yi kaygılandırdığını belirtirken gazete, Türkiye'deki ABD'ye yönelik tepkilere de dikkat çekti.

LIBERATION: MİLLİYETÇİLİKTEKİ YÜKSELİŞ TEŞVİK EDİYOR

"Türk askerleri, Kürt ayaklanması üzerindeki baskılarını artırıyor" değerlendirmesini yapan Fransız Liberation da, Türk askerlerinin operasyon hazırlıklarını belli ettiklerini kaydetti. Kaygılanan Beyaz Saray'ın müttefikini uyardığını belirten gazete, Türk kamuoyundaki milliyetçilikteki yükselişin, seçimlere bir ay kala generallere, adım atmayı teşvik edici bir unsur olduğunu belirtirken "Hiçbir siyasi güç onları yadsıyamaz" ifadesini kullandı.