kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Öksürüğü önemseyin nedenini araştırın

Yaklaşık 8 aydır öksürükten bunalmış haldeyim. Gitmediğim doktor, kullanmadığım ilaç kalmadı. Geceleri uyku uyuyamıyorum. En sonunda, çekilen tomografide akciğerimde bir tümör tespit edildi. Bereket çok kötü huylu değilmiş. Ameliyatla çıkarıldı. Fakat eğer kanser olsaydı yayılabilirdi. Gittiğim hekimler reçete verip göndereceklerine, neden tümör olabilir mi diye araştırmadılar?

Öksürük, hastaları hekime taşıyan yakınmaların başında gelir. Her gün milyonlarca insan, sırf öksürdüğü için hekime başvurmakta ve bunun sonucunda yapılan muayene ve tetkiklerle çeşitli hastalıklar teşhis edilmektedir. Çok sık rastlanan bir yakınma olmasından dolayı, bazı kişiler öksürüğü önemsemezler, 'nasıl olsa geçer' deyip aldırış etmezler. Oysa öksürük dikkate alınması gereken bir uyarıdır. Gelip geçici, hafif öksürükler bir tarafa; 3 haftadan daha uzun süre devam eden, inatçı, nöbetler halinde gelen, geceleyin veya sabaha karşı uykudan uyandıran öksürük şikayetinin varlığında mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

NEDENİ BULUNMALI
Öksürüğün birçok nedeni vardır. Kısa süreli öksürükler, genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak oluşur ve 3-5 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Fakat 3 haftadan uzun süren öksürükler; astım, KOAH, verem ve akciğer kanseri gibi önemli hastalıkların habercisi olabilir. Eğer zamanında öksürüğü ciddiye alıp, gerekli incelemeler yapılırsa, bu hastalıkların erken teşhisi mümkün olur ve tedavi şansı artar. Aksi taktirde, gecikme söz konusu olabilir. Öksürüğün nedenini bulmak bazen kolay olmayabilir. Hastanın muayenesinin yanında röntgen filimleri, tomografileri, solunum testleri, bronkoskopi ve endoskopi gibi ileri tetkikler gerekebilir. Ancak bu tür incelemeler 3 haftadan daha uzun süren öksürüğün varlığında yapılmalı. Öksürük konusunda yapılan bir diğer hata ise öksürük şurubu ve öksürük kesici hapların gelişi güzel kullanılmasıdır. Öksüren kişiler herhangi bir muayene veya tetkik yaptırmaksızın, kendi başlarına bu tür ilaçlarla tedavi olmaya çalışırlar. Oysa, öksürük tedavi edilmez ve edilmemelidir. Zira, öksürük bir hastalık değildir. Çeşitli hastalıkların belirtisidir. Öksürük bir alarmdır. Vücudumuzda bazı anormal gelişmelerin olduğunu bildirir ve bizi çare aramaya yöneltir. Bu alarmı susturmak yerine; nerede, ne tür anormallikler yaşandığını araştırmak gerekir. Tedavi edilmesi gereken; öksürüğün kendisi değil, öksürüğe neden olan hastalıktır. Bu nedenle önce öksürüğün nedeni bulunmalıdır. Öksürüğe neden olan hastalık tedavi edildiğinde, zaten öksürük de tedavi edilmiş olur.