kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Hangi laboratuvar sonucu güvenilir?

Bir hastanın üç ayrı laboratuvardan üç ayrı sonuç aldığını anlattığınız 'Her laboratuvar farklı sonuç verdi' başlıklı yazınızda verdiğiniz mesajı aldım. Ancak iki konuyu merak etmekten kendimi alıkoyamadım. Doktorların laboratuvar sonuçlarından şüphelenip üç ayrı laboratuvara kan gönderdikleri tamam da; sonrasında hangisine nasıl ve neden itibar ettiklerini merak ettim.

Laboratuvar incelemeleri hastalığın teşhisinde yol göstericidir. Ancak çoğu zaman tek başına tanı koydurucu değildir. Asıl olan hekimin kanaatidir. Hekim hastasını dinler, tıbbi sorgulamasını yapar ve muayene eder. Bunun sonucunda ya kesin tanıya varır veya birden çok olası hastalık arasında tam karar veremeyebilir. Ya da bulgular herhangi bir hastalığa yönelmek açısından yeterli olmayabilir. Bu durumda hekim, kesin bir karara varmak için laboratuvarın desteğine ihtiyaç duyar ve gerek duyduğu tahlilleri ister. Tahlil sonuçlarını aldığında da, bunları kendi klinik bulgularıyla birlikte yorumlar. Yani, hastasının durumunu, şikayet ve muayene bulgularını dikkate alır. Tek başına tahlil raporuna bakarak hasta için kesin karar vermez. Aksi durumda ciddi hatalar ortaya çıkabilir. Yanlış teşhis ve yanlış tedaviler olabilir.

SON KARAR HEKİMİN
Eğer elimize ulaşan tahlil sonucuyla gözümüz önündeki hastanın durumu birbiriyle uyumsuz ise esas olan hastadır. Gerekirse tetkikler yenilenir veya başka tahlillerle laboratuvar sonuçlarının gösterdiği sonuç yeniden test edilir.

HASTA TEŞHİS KOYAMAZ
Tıbbi tetkikler için kullanılan cihaz ve yöntemlerin her zaman için hata verme olasılığı vardır. Bir cihazın kalibrasyonunda (tetkik öncesi cihazın standarda uygun çalışması için ön ayarı) sorunlar olabilir. Örnekler karışmış olabilir. Yöntem kusuru veya uygulayıcıdan kaynaklanan hatalar olabilir. Bundan dolayı; yazımıza konu olan olayda meslektaşımın, hastasında kanama olduğu için söz konusu tahlil sonuçlarından yüksek olan değere itibar etmiş olabileceğini sanıyorum. Bu vesile ile yeri gelmişken ifade etmek isterim ki; hastaların da kendi tahlil sonuçlarına bakarak kendi kendilerine teşhis koymaları veya durumları hakkında kanaat sahibi olmaları yanıltıcı olabilir. Laboratuvar sonuçları ve tetkik raporları genel değerlendirmelerdir. O hasta için anlamı ve özel yorumu, ancak hastanın hekimi yapabilir.