kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Kullanmadığım ilaç karneme yazılmış

Emekli Sandığı'na bağlıyım. Geçenlerde dahiliyede doktor hangi ilaçları kullandığımı anlamak için sağlık karnemi kontrol ederken, bana ait olmayan bazı ilaçların karneme yazıldığını öğrendim. Karnem, devamlı ilaçlarımı aldığım eczanede kalıyordu. Eczacı, vakti gelince kullandığım ilaçları yazdırıp bana getiriyordu. Bu sırada karneme birçok defa ilaç yazdırıldığını öğrendim.

Maalesef ülkemizde herkesin sağlık güvencesi yok. Bu kişiler, sağlık harcamalarını finanse etmek için bazen hak etmedikleri halde 'Yeşil Kart' çıkartıyor ya da bir başkasının sağlık karnesi üzerinden işlerini yürütüyor. Bazen de eş-dosta yardımcı olmak dürtüsüyle, hak sahipleri karnelerinin kullanılmasına izin veriyor. Başkalarının muayene, tetkik ve ilaçlarının adınıza yapılması halinde suçlu durumuna düşersiniz. Bu yüzden sağlık karnenizi başkalarına vermeyin. Eczanede, doktorda veya arkadaşınızda bırakmayın. Karneniz, nüfus cüzdanınız gibi size aittir. Karnenizle yapılan her türlü muamele, yasal olarak sizi sorumlu yapar. 'Bilmiyordum' demek sizi kurtarmaz. Bir eczacının, poliklinikten randevu almanıza, ilaç raporu çıkarmanıza ve kullandığınız ilaçlarınızı düzenli olarak reçete ettirebilmenize yardımcı olması güzel bir destek.

KARNENİZ SİZDE DURSUN
Ama bu, sağlık karnenize el koymasını gerektirmez. Sağlığınızla, tedavinizle ilgili bir neden olmaksızın sağlık karnenizi isteyen kişiye ne kadar yakınınız da olsa itimat edip vermeyin. Aksi takdirde, bir gün kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Çünkü, Sosyal Güvenlik Kurumu, herkesin kullandığı ilaçları elektronik ortamda izliyor. Gerçekçi olmayan bir ilaç reçetelenmesi durumunda, inceleme başlatılabilir. Bir de size eczaneden verilen ilaçlarla, karnenize yazılanları karşılaştırın. Eğer kullandığınız ilaçların dışında, karnenize herhangi bir ilaç reçete edilmişse, bunu eczacınıza sorun.