kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Doktor çocuğumu ameliyat etmedi!

3 yaşındaki oğlum sık sık bademcik iltihabı geçiriyor. Böbreklerine ve kalbine vuracak diye korkuyoruz. Çocuk doktorumuz, KBB (kulak-burun-boğaz) uzmanına havale etti. O da reçete verip bizi göndermek istedi. Biz ise bademciklerinin alınması için ısrarcı olduk. Ameliyat olsun, bu hastalıktan kurtulsun istedik. Bir türlü kabul etmedi. Aramızda biraz tartışma oldu. Neden çocuğumuzu ameliyat etmediğini anlayamadık. Halbuki özel muayenehanesine gitmiştik.

Bademciklerin iltihaplanması, hemen ameliyatla çıkarılmasını gerektirmez. Özellikle çocukluk çağında, bademcik iltihaplanması sık görülen hastalıklardandır. Bu durumda, uygun ilaçlarla tedavi uygulanır. Tekrarlayan iltihaplanmalarda ise vücudun direncini düşüren doğuştan veya sonradan edinilmiş bir bozukluğun olup olmadığı araştırılır. Temizlik ve hijyen, dengeli beslenme, ev içinde sigara dumanına maruz kalmanın önlenmesi ve çocukluk çağı aşılarının eksiksiz yapılması gibi önlemler alınır. Bazı durumlarda, uzun süre koruyucu antibiyotik kullanılabilir. Sizin arzu ettiğiniz gibi hemen bademcik ameliyatına karar verilmez.

HEMEN ÇIKARILMAZ

Kaldı ki sizin bademcik iltihabı dediğiniz durum, 'gerçekten bademciklerin iltihaplanması mıdır'; bunun hekim tarafından tespit edilmesi gerekir. Çocuğunuzun boğazının ağrıması, ateşinin olması, hemen bademciklerinin iltihaplanması anlamına gelmez. Nezle, soğuk algınlığı, grip, sinüzit, farenjit gibi birçok viral enfeksiyon sırasında boğazda ağrı ve ateş olabilir. Sizin, bu hastalıkları bademcik iltihabından ayırt etmeniz güçtür. Üstelik çocuğun bademcikleri şişmiş ve kızarmış bile olsa, bu durum hemen kalbe veya böbreğe zarar verecek bir mikrobun varlığını kanıtlamaz. Sanırım çocuğunuzun boğazından sürüntü alınıp kültür yapılmıştır. Size tavsiyem KBB uzmanından daha detaylı bilgi almanızdır. Endişelerinizi ona açın. Kültür sonuçlarını sorun. Tehlikeli bir mikrop üremiş mi öğrenin. İçiniz rahat etmediyse bir başka hekime de danışıp ikinci bir görüş alın. Şunu unutmayın ki bademcikler; işe yaramaz, hemen gözden çıkarılabilir ve gereksiz yapılar değillerdir. Vücudumuzun dışa açık tarafı olan solunum ve sindirim sisteminin ilk girişinde karakol görevi yapan dokulardır. Çok gerek olmadıkça ve hastanın durumu ameliyatı zorunlu kılmadıkça bu bariyerleri ortadan kaldırmamakta yarar var düşüncesindeyim.