kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Kendimi nasıl geliştireceğim?

Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir eğitim hastanesinde uzman hekimim. Uzmanlık derneğimizce düzenlenen Mesleki Gelişim Kursu'na katılmak istedim. Bu kursta tüm temel ders konuları, alanında yetkin eğitimciler tarafından tartışılıyor. Gelişmeleri, yeni teşhis ve tedavi yaklaşımlarını öğreniyorsunuz. Ne var ki başhekimlik bana, ancak yıllık iznimden sayılmak ve döner sermaye ödemelerinden kesinti yapılmak şartıyla kursa katılabilme izni verdi. Böyle olursa, nasıl kendimizi geliştirebileceğiz?

Tıp sürekli değişen ve hızlı gelişen bir bilim dalı. Tıbbi bilgilerin yarılanma süresinin bir yılın altına indiği söyleniyor. Tıp literatürüne her gün yeni tedavi ve teşhis yöntemleri giriyor, birçokları da terk ediliyor. Bu dinamik sürecin hekimler tarafından takip edilmesi, ancak mezuniyet sonrası eğitimlerle oluyor. Hekimler, bilimsel gelişmeleri izleyebilme ve mesleki uygulamalarını güncelleme fırsatlarına sahip olmalı. Hekimlerin mesleki gelişimlerini sürdürmeleri ve bilgilerini güncellemeleri, sadece onlara dönük bir hak olarak algılanmamalı. Hasta güvenliği bakımından da bu çok gerekli. Hastalarımızın güncel ve geçerli bilimsel kanıtlara dayalı sağlık hizmeti alabilmeleri başka türlü mümkün olamaz.

BİLGİLER GÜNCELLENMELİ
Bu nedenle hekimlerin bu tür bilimsel ve mesleki eğitim programlarına katılımları teşvik edilmeli. Bilimsel içeriği bağımsız kurumlarca kredilendirilmiş, amacı veya öğrenim hedefleri iyi tanımlanmış, sadece bilimsel endişelerle hareket eden taraflarca organize edilen mezuniyet sonrası programlara katılarak kendini yenileyen, bilgilerini güncelleyen hekimler ödüllendirilmeli. Ancak hekimlere tanınan bu hakkın kötüye kullanılmaması bakımından bu tür eğitim programlarının akredite edilmesi; iyi planlanmış, standardize programlara katılan hekimlerin görevli sayılmaları kanımca uygun olur. Hekimler çok yoğun çalışan kişilerdir. Yıllık izinlerinin bir kısmını böyle eğitim programlarında kullanmaları, onların dinlenmelerini, kendilerine ve ailelerine zaman ayırmalarını engelleyecek ve iş motivasyonlarını ve verimliliklerini de düşürecektir. Ancak, döner sermaye ve performans ödemelerinde bizzat üretime katkı ve katılım esas alındığından, işin mantığı gereği, kurumda olup hizmet vermediğiniz günler için ödeme yapılmaması makul olabilir.